2024. május 5. - Györgyi

Mubarak nem megy sehova

Utazási tilalmat rendelt el Hoszni Mubarak megbuktatott egyiptomi elnökkel és szűk családjával szemben az egyiptomi államügyész, míg vizsgálat folyik a politikus ellen - mondta Adel esz-Szajjíd, a jogász szóvivője hétfőn.
2011. február 28. hétfő 14:36 - HírExtra
Szajjíd hozzátette: a volt elnök pénzét és egyéb vagyontárgyait is zárolták. A február 11-én lemondott elnökön kívül a rendelet hitvesére, Szúzánra, illetve fiaira, Alaára és Gamalra, valamint azok feleségeire, Heddi Raszehre és Hadiga al-Gammalra vonatkozik.

Az egyiptomi igazságszolgáltatás február 21-én bejelentette, hogy kérte Mubarak és családja külföldi vagyonának befagyasztását. A volt elnök ellen különböző panaszok miatt folyik vizsgálat, s a fenti jelek szerint nem fogja elkerülni a felelősségre vonást.

A mubaraki rendszer több gazdasági és politikai szereplője ellen is folyik eljárás korrupció és csalás vádjával. A pénzmosással vádolt Habib el-Adli egykori belügyminiszter ügyében például március 5-én hirdetnek ítéletet. Adli pere Zohejr Garrana turizmusért, valamint Ahmad al-Magrabi lakhatásért felelős volt miniszterek, illetve Ahmad Ezz üzletember tárgyalásához hasonlóan a kairói büntetőbíróság előtt zajlott le. A négy férfi számláit befagyasztották, megtiltották nekik, hogy elhagyják Egyiptomot, majd előzetes letartóztatást rendeltek el ellenük. Rajtuk kívül jó néhány tisztségviselőt sújtanak enyhébb vagy szigorúbb korlátozások.

Médiajelentések több milliárd dollárra taksálják Mubarak vagyonát, akit néhány tiltakozó azzal vádolt meg, hogy tékozlóan bánt a legnépesebb arab állam erőforrásaival. Az egykori vezető bizalmasai szerint semmi rosszat nem tett.

Az al-Ahram egyiptomi kormányzati napilap értesülései alapján a Mubarak család titkos számlákat nyitott helyi bankokban. Ezeken Szúzán állítólag 147 millió dollárral, míg Gamal és Alaa 100-100 millió dollárral rendelkezik.

Mubarak távozása után a hadsereg vette át a hatalmat. Kormányzati források szerint a volt elnök elhagyta Kairót, és jelenleg a Vörös-tenger partján található Sarm es-Sejkben él.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását