2024. június 2. - Kármen, Anita

"A nép új alkotmányt akar"

Több ezren tüntettek vasárnap Marokkóban, politikai reformokat és a király jogköreinek korlátozását követelve.
2011. február 20. vasárnap 15:16 - HírExtra
A marokkói főváros, Rabat egyik terén kétezren, Casablancában pedig több mint ezren gyűltek össze, hogy békés demonstráción fejezzék ki a változások iránti igényüket. Incidens egyik nagyvárosban sem történt, az egyenruhás rendőrök csak tisztes távolból figyelték az eseményeket. Az arab világot megrázó tüntetések során Marokkóban először vonultak utcára elégedetlenkedők. Elemzők szerint Marokkó egyike azoknak az arab országoknak, ahol kevéssé valószínű a rendszer összeomlása egy tiltakozási hullám hatására.

Bár az egyenlőtlenségek meglehetősen mélyek, a reformokat bevezető királyt széles körben tisztelik Marokkóban.

A tüntetők "A király uralkodjon, és ne kormányozzon!" vagy éppen "A nép új alkotmányt akar!" feliratot viselő transzparenseket tartottak magasba. A nyugati hírügynökségeknek nyilatkozó fiatalok egybehangzóan azt mondták, hogy nincs kifogásuk a király ellen, de igazságosabb országot és több munkalehetőséget akarnak. Mások a korrupció ellen szóltak, és több szabadságot akarnak.

A tiltakozásokat marokkói fiatalok indították el a Facebook közösségi hálózaton. Február 20. Mozgalom a Változásokért néven csoportot hoztak létre, s békés tüntetésre szólították fel híveiket. Rövid időn belül 19 ezren csatlakoztak a felhíváshoz.

Marokkó hivatalosan alkotmányos monarchia. A parlamentet választják, de a királynak jogában áll feloszlatni a törvényhozást, elrendelheti a szükségállapotot, övé a végső szó a miniszterelnök és a kormánytagok kinevezésében.

VI. Mohamed király 1999-ben került trónra, s uralkodása alatt komoly reformokat hajtott végre. A kormány intézkedéseket tett az emberi jogok megsértéséinek visszaszorítására, a szegénység enyhítésére és az írástudatlanság felszámolására. A hatóságok többször hangsúlyozták, hogy a tüntetésekre szólító felhívások és maguk a demonstrációk is a politikai nyitottságot mutatják.

Szalaheddin Mezuar pénzügyminiszter pozitívnak minősítette, hogy a fiatalok a Facebookon kifejezhetik gondolataikat és érzelmeiket, de óva intett a tüntetésektől. "Bármiféle kisiklás... azzal fenyeget, hogy néhány hét alatt elveszítjük mindazt, amit egy évtized alatt felépítettünk" - mondta a miniszter szombaton.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását