2024. május 5. - Györgyi

Chilei bányászok: kannibalizmus a mélyben?

Az augusztusban bányaszerencsétlenséget szenvedett chilei bányászok első alkalommal vallottak megdöbbentően őszintén arról a hatvankilenc napról, amit a mélységben töltöttek. A túlélési ösztön majdnem áthágott minden szabályt.
2011. február 14. hétfő 12:50 - HírExtra
Megdöbbentő őszinteség

A CBS 60 Minutes Showban elhangzott, hogy csoportos öngyilkosságon, majd kannibalizmuson is gondolkodtak a szerencsétlenül járt bányászok: bármikor készek lettek volna egymás húsából falatozni a túlélés érdekében.

A csapat negyvenéves mókamestere Mario Sepulveda, könyvet kíván írni a pokolbéli hatvankilenc napról, amely a visszaemlékezéseit tartalmazná. A fent említett műsorban ellenben nem volt kedve viccelődni.

Mario mind a mai napig napi hat nyugtatón él, amelyek a borzalmakat hivatottak visszaszorítani a tudatalattiba.

A másodikként kimentett bányász megdöbbentő részleteket árul el az újságíró, Jonathan Franklin 33 Men (33 ember) című művében.

„Amikor feljuttattuk az üzenetet a lenn töltött huszadik nap után, hogy jól vagyunk, akkor adtuk fel a reményt.” – közölte Sepulveda.

Fotó: Reuters

Csoportos öngyilkosság, kannibalizmus

„A hőségtől, szomjúságtól és éhségtől már hallucináltunk, minden átértékelődött. Sokszor mókával dobtam fel őket, pedig mindannyian a halálra készültünk. Az egyik vájár azt tanácsolta, járassuk a munkagépek motorjait, és fulladjunk meg együtt a kipufogógázban. Amúgy sem kellett volna sok hozzá, fuldokoltunk a hőségben. Mivel vizük még volt, mindenki az éhhaláltól rettegett, a túlélőraktárban talált halkonzerven vegetáltak. Egy kávéskanállal jutott mindenkinek kétnaponta, ám amikor elfogyott, biztosak voltak benne, hogy megeszik társuk közül azt, aki először hal meg. Már egy fűrészt és egy edényt is kerítettek erre az esetre.”

„Azon kezdtem gondolkodni, ki halhat meg legelőbb közülünk – folytatta ugyancsak megdöbbentő vallomásátMario. – „Aztán azon, hogyan fogom megenni… akkor már nem volt bennem sem félelem, sem szégyenérzet.”


Megoldás a kannibalizmus? Támad a kuru

A "kuru" az a betegség, amely azokon a területeken fordult elő, ahol kultikus-szertartási okból gyakori volt az ellenség, vagy elhalt hozzátartozók családtagok általi elfogyasztása, tehát a kannibalizmus. Elsősorban Új-Guineában fordult el, ám a kannibalizmus felszámolásával a betegség megszűnt.

A betegség klinikai tünetei

Láztalan állapotban fej, végtagremegéssel kezdődnek, melyhez kisagyi ataxia( egyensúly és járászavar) társul -Progresszív cereballaris ataxia- Később a tünetek súlyosbodásával a beteg elveszti járásképességét, beszédképtelen lesz.(dysarthria), fokozatos gyengeség miatt végül ülni, enni sem tud, magatehetetlen lesz, legyengül, dementálódik (elbutul), inkontinenssé válik.

Korábbi cikkünk részletesen foglalkozik a kannibalizmus jelenségével.
Forrás: Blikk/HirExtra/drdiag
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását