2024. május 6. - Ivett, Frida

Egyiptom: halálra vertek egy külföldit

Szemtanúk szerint agyonvertek egy külföldit a kairói Tahrír téren, az elnök elleni tüntetések központjában.
2011. február 3. csütörtök 17:40 - HírExtra
Vadásznak az újságírókra

Az áldozat kilétét egyelőre nem tudták kideríteni. A téren továbbra is ezrek tüntetnek, és lövések is eldördültek, miközben a város más pontjairól fosztogatást és gyújtogatást jelentettek. Hoszni Mubarak elnök hívei az al-Arabíja televízió szerint vadásznak a külföldi újságírókra, és szállodákat is átkutatnak utánuk. Az ENSZ megkezdte a személyzete kitelepítését.

Eközben Omar Szuleimán újonnan kinevezett alelnök újabb ígérettel próbálta lezárni az országot mindinkább megbénító megmozdulásokat.

Külföldiként ő az első áldozata az erőszaknak, amely ENSZ-adatok szerint több mint háromszáz egyiptomi életét követelte. A külföldi nemzeti hovatartozása az esti órákig nem volt ismert.

Még mindig folyik a harc


Egész nap folytatódtak az összecsapások Kairó központjában, a Tahrír téren és környékén, csütörtök hajnalban négyen meghaltak az összecsapásokban. Hoszni Mubarak elnök hívei áttörték a szembenállókat szétválasztó katonai kordont, a két tábor kövekkel dobálta egymást, majd a hadsereg harckocsijai visszavonulásra késztették a kormánypártiakat.

A csata ezután egy szomszédos kis utcába helyeződött át, ahol a kormány hívei benzinespalackokat kezdtek hajigálni, és lövések is hallatszottak. Mintegy 150 fiatal köveket szedett össze a Mohammed Hagag utca egy üres telkén, hogy az összetűzés színhelyére vigye azokat, miközben sebesülteket szállítottak a közeli kórházakba. Hírügynökségi értesülés szerint katonák a levegőbe kezdtek lőni.

A rendszer első számú támaszát jelentő hadsereg ugyan jelen van a téren - harckocsikkal és páncélozott csapatszállítókkal -, de csütörtök estig, híven ígéretéhez, nem lépett közbe a csatározásokba, amelyeket ököllel, kővel és botokkal vívnak a szemben álló felek. A téren számos tüntetőt látni bekötött fejjel, orral, a korábbi napok összetűzéseinek látható következményeivel.

A tér szemmel láthatóan az elnök lemondását követelőké, Hoszni Mubarak hívei a közeli Október 6. hídról dobáltak köveket ezúttal is az Egyiptomi Múzeumnak otthont adó térre. Időnként benzines palackokat hajítottak a tiltakozók közé.

Először lépett fel keményen a hadsereg


A kairói központi Tahrír téren eközben a katonák a kormányellenes és kormánypárti tüntetők közé álltak, mintegy 80 méterre szétválasztva őket egymástól. Ez az első eset, hogy a hadsereg határozottan fellép a téren lezajlott erőszakos cselekmények ellen. "Az ütközőövezetet öklömnyi kövek borítják" - mondta a Reuters tudósítója, azokra a kődarabokra utalva, amelyekkel a szembenállók egymást dobálták.

Bűnözők ültek a lovakon?


Nehezen ellenőrizhető híresztelések kaptak lábra a heves összecsapások magyarázataként. Ezek a külföldi összeesküvéstől a gengszterek utcai megjelenéséig terjednek. Az al-Maszri al-Jóm című független lap azt írta, hogy azok a lovasok, akik a Tahrír téren végigrobogtak előző nap, és hosszú botjaikkal ütötték-verték az útjukba kerülőket, bűnözők voltak, akiket hírek szerint az uralkodó Nemzeti Demokrata Párt képviselői bíztak meg.

Az egyiptomi főváros bejáratait a hadsereg és az elnök lemondását követelők közül spontán módon toborzott civilek - jobbára fiatalemberek - ellenőrzik sűrű egymásutánban elhelyezett ellenőrzőpontokon. A rendőrség az utcán nem látható.

Felmérhetetlenek a károk

Az egyiptomi gazdaságnak a bezárt boltok és bankok, a szünetelő tőzsde, általában a válság egyelőre felmérhetetlen károkat okoz. Az internet és a mobiltelefon-hálózatok - a világon sehol sem látott több napos szünet után - szerdán helyreálltak, bár a feltöltőkártyákért sok helyen sorba kell állni.

Egyiptom alelnöke megígérte, hogy megbüntetik az erőszak kirobbantóit, és hogy szabadon engedik azokat a letartóztatott fiatal kormányellenes tüntetőket, akik nem vettek részt az erőszakos cselekményekben. Omar Szuleimán üzenete az állami televízióban, a képernyő alján futó feliratok formájában jelent meg. Az alelnök bejelentette, hogy Hoszni Mubarak elnök fia nem fog indulni a következő elnökválasztáson, megnyugtatva azokat, akik attól tartottak, hogy az államfő a családon belül át akarja örökíteni a diktatórikus hatalmat.

Lesz kiút?


A közszolgálati televízió szerint Omar Szuleimán egyiptomi alelnök "párbeszédet" kezdett "a politikai pártokkal és a nemzeti erőkkel". A tv Ahmed Safík kormányfőt is idézte, aki kijelentette: "Ma összeülünk az ellenzéki pártok és a nemzeti erők képviselőivel, hogy kiutat találjunk a jelenlegi helyzetből". Safík később azt állította, hogy Tahrír téri tüntetők részt vesznek a párbeszédben. A kormányellenes erők tájékoztatása szerint azonban csupán hat kis ellenzéki párt képviselőiről van szó.

A legnagyobb szervezett ellenzéki erő, az iszlamista Muzulmán Testvériség elutasította a tárgyalást a kormányzattal, és hasonlóan nyilatkozott a nemrég hazatért Mohamed el-Baradei ellenzéki vezető is. A szervezet szerint Hoszni Mubarak elnök, alelnöke, miniszterei, pártja, parlamentje elvesztették legitimitásukat. Baradei azt hangsúlyozta, hogy bármilyen párbeszéd előfeltétele az államfő lemondása.

A kairói kabinet tagadta, hogy szerepe lenne Mubarak támogatóinak mozgósításában a tiltakozók ellen. Magdi Rádi szóvivő közölte, hogy kivizsgálják, kik állnak a Tahrír téren történtek mögött. Maga Safík kormányfő bocsánatot kért a békés tüntetőktől az őket ért támadásokért.

Lábon szúrtak egy görög fotóst
- nincsenek biztonságban az újságírók

A lengyel köztévé három munkatársát (Piotr Górecki újságírót, valamint operatőrét és hangtechnikusát) előállította csütörtökön az egyiptomi rendőrség - közölte a csatorna egyik illetékese, Piotr Krysiak. Egyéb részlettel nem tudott szolgálni. Előző nap az összecsapásokban megsebesült az egyik fő görög lapnak dolgozó újságíró. A Katerimini című újságnak a tüntetésekről tudósító munkatársa kórházba került, de élete nincs veszélyben - közölte egy athéni kormányforrás.

Az AP hírügynökség tudósítója ezután arról számolt be, hogy a hadsereg elkezdte összeszedni az újságírókat a harcok színhelyén, állítólag azért, hogy megvédje őket az egymással szemben álló tüntetőktől. Külföldi fotósok arról számoltak be, hogy egy sor támadás érte őket csütörtök reggel a Tahrír tér közelében. Egy görög fotóst lábon szúrtak.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű, New York-i székhelyű szervezet szerint a külföldi és egyiptomi újságírók elleni támadások célja a heves összecsapások közepette az, hogy leplezzék a cenzúrát és a megfélemlítést. "Az egyiptomi kormány stratégiája az események tanúinak eltüntetése" - mondta Mohammed Abdel-Dajem, a CPJ közel-keleti és észak-afrikai koordinátora.

Az ENSZ ciprusi békemissziójának szóvivője azt közölte, hogy a világszervet Egyiptomban állomásozó, 350 főnyi kontingensét és hozzátartozóikat még csütörtökön kivonják, Ciprusra vagy az Egyesült Arab Emírségekbe, Dubajba viszik az ENSZ által bérelt chartergépeken. Rolando Gómez elmondta, hogy az ENSZ-stáb néhány tagja Egyiptomban marad az "alapvető funkciók" további ellátására.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását