2024. május 7. - Gizella

MSZP: a kormány nem oszlatta el az aggályokat

Az MSZP szerint a kormánynak az Európai Bizottság médiatörvénnyel kapcsolatos kifogásaira reagáló válaszlevele nem alkalmas a testület által jelzett komoly aggályok eloszlatására.
2011. január 31. hétfő 21:39 - HírExtra
még nem felel meg annak, hogy a jogszabályt összhangba hozza az Európai Unió értékrendjével és szabályaival. Kovács László, az MSZP alelnöke, valamint Lendvai Ildikó és Mandur László szocialista országgyűlési képviselők közleményükben hangsúlyozzák: pártjuk azt szeretné, ha a médiatörvény körül kialakult éles vita mielőbb rendeződne, és nem rontaná tovább a magyar uniós elnökség megítélését.

Az ellenzéki politikusok üdvözlik, hogy a kormány hétfőn "végre elküldte "a választ Neelie Kroes-nak, noha az szerintük még nem felel meg annak, hogy a médiatörvényt összhangba hozza az Európai Unió értékrendjével és szabályaival.

A képviselők felidézik, hogy az MSZP a médiatörvény parlamenti vitájában részletesen kifejtette véleményét és a "demokrácia, a sajtószabadság védelme érdekében 88 módosító indítványt tett". Ezek a változtatások összhangba hozták volna a törvényt az európai uniós normákkal, ám azokat a kormánytöbbség kivétel nélkül elutasította - fűzik hozzá.

Kiemelik: a "kormány és az Európai Bizottság közötti vitába természetesen nem tudunk beleszólni", de a médiatörvény összhangba hozása az uniós értékrenddel a demokrácia és a jogállam érdekei, valamint a sajtószabadság érvényesülése miatt elengedhetetlen.

Az ellenzéki politikusok megjegyzik továbbá, hogy a soros uniós elnökséget betöltő országokban "egyfajta tűzszünet" szokott életbe lépni a kormányzat és az ellenzék között. "Ennek azonban az a feltétele, hogy a kormány ne hozzon olyan döntéseket, ne tegyen olyan lépéseket, amelyek korlátozzák a demokráciát, rombolják a jogállam intézményrendszerét" - fejtik ki a szocialisták.

Hozzáteszik: az "MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy ne feltételezzen semmiféle nemzetközi összeesküvést, hanem vonja le a médiatörvény és az elmúlt hónapokban tett, a demokráciát, a jogállamiságot romboló lépések miatt kialakult éles hazai, valamint nemzetközi vita tanulságait".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását