2024. május 2. - Zsigmond

Miért aerobikozzunk?

Jót tesz az aerobik az agynak: már egy könnyebb edzés révén növekszik az agy egy bizonyos területe, ezzel pedig a javul az emlékezőképesség - derítették fel tudósok.
2011. január 31. hétfő 16:12 - HírExtra
Az amerikai tanulmány szerint éppen ezért még idős korban sem késő elkezdeni a sportolást, ellenkezőleg: a korral járó feledékenység feltartóztatható a megfelelő edzéssel. Az időseknél zsugorodik a hippokampusz - az előagy egyik része -, amely felelős az emlékezés folyamatáért. A zsugorodás mértéke még egészséges embereknél is évente 1-2 százalék - mutattak rá a kutatók.

A hippokampusz méretének csökkenése a gondolkodási képesség romlásával, valamint a demencia kialakulásának fokozott veszélyével jár. Azt, hogy ez a folyamat elkerülhető, a Pittsburghi Egyetem szakemberei 120 idősödő és idős korú - 55 és 80 év közötti - ember segítségével támasztották alá.

A vizsgálatban részt vevőket két csoportra osztották, az elsőhöz tartozók heti háromszori alkalommal vettek részt aerobikedzésen, a másik tagjai rendszeresen nyújtógyakorlatokat végeztek.

Egy év elteltével az aerobikozó csoport tagjainál két százalékkal nőtt a hippokampusz mérete, a nyújtást végzőké pedig 1,4 százalékkal növekedett. A tudósok igazoltnak tartják, hogy 12 hónapi mozgással a résztvevők egy-két évet nyertek a hippokampusznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását