2024. május 4. - Mónika, Flórián

Már Nógrádban hódít Széchenyi

Múlt héten vette kezdetét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által indított, az Új Széchenyi Terv megismertetéséhez kapcsolódó országjárás.
2011. január 25. kedd 13:37 - HírExtra
Az eseménysorozat harmadik, 2011. január 25-i rendezvényének Salgótarján adott otthont. Az országjárás célja, az általános tájékoztatás mellett, hogy az új pályázati intézményrendszer és a lehetséges kedvezményezettek között partneri viszony alakuljon ki.

A rendezvényt Barna János, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke nyitotta meg köszöntőjével, majd Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke ismertette az Új Széchenyi Tervet megalapozó stratégiai szándékokat.

Az NFÜ elnöke beszámolt a 2014-ig elérendő célokról, amelyek között a beruházási ráta megemelése, a gazdasági növekedés elősegítése és a munkahelyteremtés szerepelt. Az ország regionális fejlődésével kapcsolatban elmondta, hogy minden területi egység fejlettségi mutatója közelít az Európai Unió tagállamainak átlagához, de megfigyelhető, hogy az egyes régiók fejlődési üteme között jelentős eltérések vannak.

Petykó Zoltán kiemelte: a gazdasági növekedés az Új Széchenyi Terven keresztül fog megindulni, ebben a fő hangsúly a termelő és a technológiai szektorokon lesz. Az Új Széchenyi Terv az első Széchenyi Tervhez képest több új kitörési pontot is tartalmaz. Nagy hangsúlyt helyez például az egészségipar fejlesztésére, a gyógyászati beruházások és a gyógyturizmus támogatásával. Új kitörési pont a zöldgazdaság, és a foglalkoztatás erőteljes növelése is az Új Széchenyi Terv prioritásai között szerepel.

Petykó Zoltán előadását követően a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) Irányító Hatóságának osztályvezetője, dr. Kabai Anikó beszélt arról, hogy 8 gazdaságfejlesztési pályázat nyílik meg, amelyekhez összesen 200 milliárd forint forrás áll rendelkezésre.

A keretösszeg több mint fele kizárólag kis- és középvállalkozások számára érhető el. A nagyvállalatok az innovációs és foglalkoztatást bővítő pályázatokra nyújthatják be projektötleteiket. A jól bevált kiírások megmaradnak, ilyenek a komplex és egyszerű technológiafejlesztést célzó pályázatok. Van olyan innovációs pályázat, amelynek keretében az ötlettől a gyártás beindításáig egy projekt keretében lehet támogatást igényelni.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) konstrukcióiról Nagy Balázs beszélt. Az ESZA Nonprofit Kft. uniós programigazgatója 5 induló TÁMOP pályázatot mutatott be a salgótarjáni rendezvényen. Ezek mindegyike három kitörési ponthoz igazodik: vállalkozásfejlesztés, foglalkoztatás és tudomány-innováció.

Szoboszlai Sándor, a Regionális Operatív Programok (ROP) Irányító Hatóságának főosztályvezető-helyettese beszámolt a régiót érintő pályázatokról. Elmondta, hogy az Észak-Magyarországi Régióban 100 milliárd forint támogatás lesz elérhető 2011-13 között. Előreláthatólag 3 körben indulnak majd a Regionális Operatív Program pályázatai: március 1-jén, áprilisban, valamint június közepén.

Az országjárás együttműködő partnerei a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Vállalkozók Országos Szövetsége.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását