2024. május 4. - Mónika, Flórián
A West-Balkánban történtek után reflektorfénybe kerültek a hazai szórakozóhelyek és szabályozásuk hiányosságai. Náksi Attila lemezlovassal beszélgettünk arról, mi működik rosszul a klubokban, és hogy nézne ki egy megfelelő szabályozás.
2011. január 24. hétfő 11:41 - Hassan Szihám
Miben látod a legfőbb problémát a magyar szórakozóhelyeket illetően?

A magyar szórakoztatóipar és az éjszakai szórakozóhelyek elég sokszínűek. Ennek megvan természetesen a jó oldala is, hiszen a fiatalok tudnak válogatni a klubok között, viszont árnyoldala is van. Elsősorban az, hogy ma Magyarországon tulajdonképpen bármilyen vendéglátó egységben lehet diszkót vagy klubot nyitni anélkül, hogy az engedélyt diszkóra kérnék ki. Ha egy vállalkozó diszkót szeretne nyitni, ahhoz szigorú feltételeknek kell eleget tennie. Ellenben ha van egy kávézója vagy bárja, ami este tíz után zenés-táncos szórakozóhelyként üzemel, nem vonatkoznak rá ezek a szabályok.

Ráadásul 2009-ben jött egy olyan szabályozás, mely szerint bejelentés-kötelezettség van, és majd csak később történik meg a tényleges vizsgálat az adott hely paramétereiről. Így tulajdonképpen lehetővé válik, hogy egy lap kitöltése után akár már aznap este létrejöhessen egy buli az adott helyen. Senki nem nézné, hogy hány ember megy be, és milyen körülmények fogadják bent.

Milyen veszélyeket rejt egy szórakozóhely?


Náksi Attila
A tűzrendészeti szabályok betartására nagyon oda kellene figyelni: vészkijáratok kellenek, ezek pedig legyenek megjelölve, főleg egy olyan helyen, ahol sötét van és villognak a fények. A látvány és hang fokozása érdekében nem egy helyen nagyon magasfeszültségű berendezésekkel, kábelekkel, különböző effektgépekkel, néhol pirotechnikával is dolgoznak. Ezeknek a berendezéseknek a meghibásodása szintén tragédiához vezethet. Volt is rá példa az elmúlt években, csak nem kavart ekkora port.

Ezeknek a hozadéka mindig a pánik és a menekülés, a tragédiák pedig mindig a tömeg mozgásából származnak.

Ezek a problémák tehát nem újkeletűek. Tehát csak idő kérdése volt, hogy valami baj történjen?

Nem mondom, hogy teljesen váratlanul ért egy ilyen katasztrófa, mert azért az éjszakai szórakozóhelyek tetemes részén bármikor előfordulhat ilyen sajnos. A West Balkánban – ahogy sok más helyen is – ezek a hiányosságok régóta megvannak. Ha ez most nem történik meg, még hónapokig, évekig tartanának bulikat itt. Elég szomorú, hogy három embernek kell meghalnia ahhoz, hogy egy rossz jogszabály valakit érdekelni kezdjen.

Ebben biztos, hogy a törvényhozásnak van felelőssége. Hiszen a vállalkozó úgyis kihasználja a kiskaput, ha a törvény odaengedi hozzá. És mindent úgy próbál elsimítani, hogy igyekszik a hibalehetőségeket minimalizálni. Itt ez most nem sikerült sajnos. Ez három ember életébe került.



Milyen lenne a megfelelő szabályozás szerinted?


Nem elég az épület biztonságának lepapírozása. Ugyanennyire fontos, hogy a rendezvényt biztosító biztonsági személyzet felkészült legyen, megfelelő számban legyenek jelen, tudják biztosítani az esetleges menekülést, összeköttetésben álljanak egymással egy zártláncú rádió segítségével. Nem olyan emberek kellenek oda, akik fitnesszklubból jöttek, és jó bulinak tartják, hogy egy szórakozóhelyen portáznak, hanem olyanok, akiknek biztonsági őr végzettségük van. Az őket alkalmazó cégeknek pedig rendelkeznie kell felelősség biztosítással is, hogy embereik helyt tudjanak állni, ha valami történik.

Ugyanez vonatkozik egyébként a technikusokra is. Egy rosszul összerakott hangtechnikai eszköz, egy nem elég stabil színpad ugyanúgy halálos balesetet tud okozni. És nyugodtan ide vehetjük a lemezlovasokat is. Megfelelő felelősségtudattal kell nekik is fenn állniuk a pultban, hiszen valószínűleg ők látják meg először, ha valami történik a tömegben, így nekik kell először kezelniük is a helyzetet. Ráadásul mikrofon is egyedül náluk van. A lemezlovas lélekjelenléte és tapasztalatai nagyon fontosak lehetnek abban, hogy egy tragédiát megelőzzenek.

Te biztosan sok külföldi klubban megfordultál már. Mik a tapasztalataid?


Külföldi szórakozóhelyeken azt tapasztaltam, hogy a nagyon fiatalokat nem engedik be a klubokba. Nagyon kevés helyen látni tömegesen szórakozó tiniket. Amerikáról nem is beszélve, ahol 21 év alatt nem mehetnek éjszakai szórakozóhelyre, és ezért nagyon komolyan ellenőrzik a személyi igazolványokat.

Éppen a tragédia előtti héten voltam az egyik legjobb londoni klubban. Ott szépen kettesével sorban álltak a hely előtt a szórakozni vágyó fiatalok. A biztonságiak még ekkor elkérték tőlük a személyiket és beszkennelték a saját rendszerükbe, majd megmotozták őket kulturáltan, plusz még egy fémdetektorral is átnézték őket. És ha minden rendben volt, elmúlt 18 éves, nem volt rajta a hely feketelistáján, nem volt nála szúró- vagy vágóeszköz, bemehetett és kifizethette a jegyét. Londonban nehéz másképp elmenni szórakozni. Magyarországon sajnos csak néhány nagy klubban van ilyen komolyabb beléptetési rendszer.



Nem félő, hogy most átesünk a ló túloldalára, és a törvényhozók túlszabályozzák a dolgot?


Zenei ízléstől függetlenül az éjszakai szórakozóhelyek a mai fiatalságnak abszolút meghatározó terepei. Ha a törvényhozók tényleg komolyan nekiülnek ennek, és meghallgatják a szakmai szervezeteket, és nem azt a célt tűzik ki maguk elé, hogy bezárassák az összes létező szórakozóhelyet, akkor olyan törvény születhet, mellyel sok-sok évre előre meg lehet alapozni a szórakoztatást és szórakozást. Az államnak nem lehet célja egyébként sem egy általános klubbezárás, hiszen rengeteg bevétel származik belőlük.

Mi a véleményed arról a "feketelistáról", melyet Tarlós István alkotna a nem ajánlott szórakozóhelyekről?

A feketelista magában rejti az ádáz konkurenciaharc veszélyét. Hiszen egymást jelentgethetik fel így a szülőknek álcázott írogatók a konkurens kluboktól. Ezt elkerülhető egy jó törvény megalkotásával, mely mindenki érdekeit védi, és megelőzi az ilyen szörnyű tragédiákat.

Végleg bezárt a West Balkán
Végleg bezárt Budapesten a West Balkán elnevezésű szórakozóhely, ahol egy hete meghalt három fiatal lány - közölte a szórakozóhely saját honlapján. "A West-Balkán nem 90 napra zárt be, hanem örökre véget ért" - olvasható az egyszínű fekete oldalon, néhány szubjektív, fájdalmat, elkeseredést és részvétnyilvánítást kifejező, helyenként önkritikus mondat között.

A terézvárosi jegyző szerdán 90 napra bezáratta a West Balkánt, ahol - mint ismeretes - múlt szombat éjjel három fiatal lány a diszkóból kiáramló tömegben életét vesztette. A történtek miatt a rendőrség eddig hat ember ellen indított büntetőeljárást több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával.

"Nem tudjuk és nem értjük, hogy mi történt (...) valamit elrontottunk. (...) Nem mondhatjuk azt sem, hogy mi nem tehetünk róla, mert mi is hibáztunk. A három lány halála feldolgozhatatlan, érzéseink kifejezhetetlenek. (...) Létezésünkkel a szülők, barátok, hozzátartozók és minden jó érzésű ember gyászát sértenénk meg. Ebben a gyászban egész hátralévő életünkben osztozunk. Minden tényt megmásítatlanul feltárunk. Ha a felelősség minket terhel, vállaljuk, de ettől még lelkiekben nem tudunk elszámolni magunkkal" - áll a West-Balkán honlapján.

Már több fővárosi szórakozóhely is bejelentette, hogy ideiglenes bezárással fejezi ki részvétét a szombati diszkótragédia miatt.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását