2024. május 15. - Zsófia, Szonja
Az NBA egyik csapata is érdeklődik az Albacomp huszonegy éves kosárlabdázója, Hanga Ádám iránt. A HírExtra a fiatal tehetséget kérdezte.
2011. január 23. vasárnap 17:02 - Győry S. József
Játéktudásodat az Albacomp meccsein nyújtott teljesítményeden túl mi sem bizonyítja jobban, hogy a New Orleans Hornets játékos-megfigyelője is érdeklődik irántad. Mennyi esélyt látsz arra, hogy bemutatkozz az NBA-ben?

Nincsen veszítnivalóm azzal, hogy jelentkezek az NBA draftra. Ez az utolsó lehetőségem, hiszen a ’89-es korosztály kifutónak számít ezen a téren. Két évvel ezelőtt már fent volt a nevem az előzetes draft-listán, ám végül levettük onnan; a következő drafton ez másként lesz. Bizakodó vagyok, bár a mesteremmel együtt úgy gondoljuk, hogy draftolás esetén kimaradna a játéktechnikám csiszolásából egy-két szükséges lépcsőfok. Meglátjuk mi lesz.

Felreppent a hír, hogy a következő NBA szezon a bérviták miatt elmarad.

Valószínűnek tartom, hogy ez bekövetkezik. A játékosok és a liga közötti szerződések lejárnak, a megújításra irányuló tárgyalások pedig nem haladnak túl jól, hogy ez az én esélyeimet növeli, vagy éppen hátráltatja, azt még nem tudom megmondani. Ettől függetlenül nekem nem ezzel kell foglalkoznom, hiszen nyáron lesznek edzőtáboraim, ahol nekem mindenképpen meg kell mutatnom, hogy alkalmas vagyok az NBA-ben szereplésre.

Egy NBA csapatot választanál ahol nem feltétlenül garantált a magas játékidőd, vagy egy neves európai csapat mellett döntenél, ahol alapember lehetnél?

Nagyon nagy megtiszteltetés lenne egy NBA csapatban játszanom, de a fejlődésem szempontjából arra van szükségem, hogy minél több időt a pályán töltsek. A játéklehetőség az elsődleges szempont.

Két méter magas vagy, dobóhátvéd-irányító posztokon játszol. Előnyödre válhat itt eza testmagasság?

Irányító poszton a két méter magasabb az átlagnál, mindez előnyömre válhat. A magyar válogatott színeiben is játszottam ezen a poszton.

Dávid Kornél volt az eddigi elő és utolsó NBA játékosunk: eltelt több mint tíz év. Térségünkből a hazánkhoz képest jóval alacsonyabb lélekszámú Szlovénia is büszkélkedhet NBA játékossal, Goran Dragic személyében. Dragic a Phoenix Suns hatodik embere. Miért kell még mindig várnunk a második magyarra?

Szlovénia rendszeresen szerepel Európa- és Világbajnokságokon, a kosárlabdájuk előrébb jár a miénknél. A csapataik többsége európai kupákon játszik, így könnyebben nyomon tudják követni a külföldi játékosok teljesítményét. Magyar csapatok közül a Szolnok volt az egyetlen, akinek sikerült elindulnia egy kupán, ám az EuroChallenge nem hasonlítható össze az Euroligával. A nemzetközi rutin nagyon sokat számít, a szlovénok ennyiben előrébb járnak nálunk.



Szakértők szerint az európai kosárlabda egyre inkább közeledik a tengerentúlihoz. Hazánkra mennyire igaz ez a megállapítás?

Hazánkra ez nem annyira igaz, javulna a helyzet, ha a nyár folyamán kijutnánk az EB-re, ezen kívül egyre több magyar csapat tudna kijutni a kupákra. Az európai sztárcsapatok, mint amilyen a Real Madrid vagy a Barcelona, véleményem szerint az NBA csapatok második felét már lehagyták játéktudásban.

Ha már NBA. Ki a kedvenc játékosod?

Nem kifejezetten van kedvencem, az összes sztár játéka tetszik, legyen szó Jordanről, vagy Koberól. (Kobe Bryant)

Mit kell még tenned ahhoz, hogy komolyan számoljanak veled, akár NBA szinten is?

Sokat kell még fejlődnie a játékomnak, ezt a Hornets megfigyelője is elmondta. Stabilabban kell dobnom, valamint betörésekkor nem annyira keresem a kontaktot a centerrel, mint amennyire kellene. Ez is változtatásra szorul.

Meghatározó alak
Talán a valaha volt legjobb fiatalkorú játékos Hanga Ádám aki az Albacompban vált felnőtt játékossá és egyben érett fiatalemberré. 2005-ben érkezett a klubhoz alig 16 évesen (ezért nem teljes mértékben saját nevelésű), s mostanra szinte kezdőemberként számítanak rá, és az Albacomp egyik meghatározó tagja lett.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását