2024. május 4. - Mónika, Flórián

Három halottja van már a tüntetésnek

Erőszakba torkollott a kormányellenes tüntetés Albánia fővárosában, Tiranában pénteken.
2011. január 21. péntek 18:46 - HírExtra
A rohamrendőrök és a demonstrálók összecsapásában legalább három ember vesztette életét. Az államfő és a szocialisták vezetője nyugalomra szólított fel.

Mintegy húszezren gyűltek össze a kormány székházánál és követelték előre hozott választások kiírását annak nyomán, hogy a korrupció gyanújába keveredett Ilir Meta miniszterelnök-helyettes lemondott.

Az épületet védő rohamrendőrök könnygázt vetettek be, gumilövedékekkel és vízágyúkkal válaszoltak, miután a tüntetők különféle tárgyakkal, köztük utcakövekkel támadtak rájuk.

Állami egészségügyi tisztviselők megerősítették, hogy három ember vesztette életét, 39-en - 22 polgári személy és 17 rendőr, illetve nemzeti gárdista - pedig megsebesültek.

A konzervatív kormány és a szocialisták vezette ellenzék között feszült a viszony, amin még tovább rontott a múlt héten kipattant korrupciós botrány. Az ellenzéki pártok előre hozott választásokat követeltek Sali Berisha kormányfő helyettesének, Ilir Metának a lemondása után.

A szocialisták azzal vádolják a Berisha vezette Albán Demokrata Pártot, hogy csalással győzött a 2009 júniusában tartott parlamenti választásokon, ezért soha nem ismerték el eredményét. "Nem célunk erővel, választások nélkül magunkhoz ragadni a hatalmat" - jelentette ki pénteken Edi Rama. Hozzátette, hogy a kormánynak le kell mondania, lehetővé téve ezáltal az előre hozott parlamenti választásokat.

Az Egyesült Államok tiranai nagykövetsége nyugalomra szólított fel pénteken, hangsúlyozva, hogy bárminemű tüntetésnél tiszteletben kell tartani a jogállamiságot és az intézményrendszert. A külképviselet elfogadhatatlannak nevezte "egyes vezető politikusok" szónoklatait és az általuk használt nyelvezetet, amely azt sugallta, hogy támogatják a rendbontást.

Az Európai Unió tiranai delegációja, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet képviselete, valamint az amerikai nagykövetség pénteken közös közleményben fejezte ki mély sajnálatát a történtek miatt, s arra figyelmeztetett, hogy "el kell kerülni az erőszakot és az erő túlzott alkalmazását, azokra nincs igazolás".

Nyugalomra és önmérsékletre intette a feleket, valamint alkotó szellemű párbeszédet sürgetett a politikai nézeteltérések rendezésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását