2024. május 5. - Györgyi

"Támad" a Duna

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el hétfőn a Duna Pest megyei szakaszán, egyebek mellett Göd, Szigetújfalu és Makád térségében, miután hajnalban megérkezett a régióba az árhullám - közölte a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.
2011. január 17. hétfő 13:39 - HírExtra
Baross Károly elmondta, hogy az igazgatóság által kezelt Duna-szakasz főbb vízmércéinek adatai szerint Szobnál óránként 2-3 centimétert árad a Duna; reggel 7 órakor ott 488 centimétert mértek, míg Nagymarosnál 495, Vácnál 537, Budapestnél 629, Tassnál 621, Dunaújvárosnál 485 centiméter volt a vízállás.

A folyó tetőzése Nagymarosnál kedd este 542 centiméterrel, Budapesten szerdán reggel 687 centiméterrel, Dunaújvárosnál csütörtökön 535 centiméterrel várható.

Az igazgatóság elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a gödi 4,15 kilométeres szakaszon, a tassi-szigetújfalui 20,4 kilométeres árvízvédelmi szakasz makádi, tassi-zsilip és lórévi gátőrjárásában, valamint a Kvassay-zsilipen - tette hozzá a védelemvezető, kiemelve: a területi ügyeletek folyamatosan tájékoztatják az érintett önkormányzatokat az árvízi helyzetről.

Az MTI információi szerint, bár a Zagyva és a vízgyűjtő területein lévő patakok medre is telített, az óránkénti fél centiméteres apadásnak köszönhetően várhatóan még hétfőn megszüntethető az e szakaszon korábban elrendelt elsőfokú készültség.

Fokozni szükséges viszont a régióban egyre több gondot okozó belvíz elleni védekezést - közölte Baross Károly. Másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el Érd és Dunafüred környékén, valamint a Ráckevei (Soroksári)-Duna mentén a makádi és a tassi szivattyútelepeken, míg a Ráckevei-Soroksári-Duna menti, illetve az Észak-Duna-völgyi belvízvédelmi szakaszokon továbbra is érvényes a december elején elrendelt másodfokú készültség - mondta az igazgató. Az igazgatósághoz tartozó régióban jelenleg 69 négyzetkilométer a belvízzel elöntött terület nagysága, lassú, folyamatos növekedés tapasztalható.

A belvíz átemelése és a lakott területek védelme érdekében továbbra is szivattyúznak a ráckevei, a szigetbecsei, a dömsödi és szúnyogi szivattyútelepeken, de üzembe helyezték a makádi, a tassi és az érdi szivattyútelepeket is.

Változatlanul önállóan védekezik a lakott területeket veszélyeztető belvíz ellen Kiskunlacháza, Makád, Dunavarsány, Taksony, Ráckeve, Dömsöd és Apaj önkormányzata, valamint a Dunavecsei és Dunavölgyi Vízgazdálkodási Társulat - közölte Baross Károly.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását