2024. június 2. - Kármen, Anita

Médiatörvény: rendkívüli ülésnap lesz?

Az LMP rendkívüli országgyűlési ülésnap összehívását kezdeményezi január 17-re, az ellenzéki párt a médiatörvény általuk legkritikusabbnak tartott rendelkezéseinek módosítását várja a parlamenti többségtől.
2011. január 6. csütörtök 15:09 - HírExtra
Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a médiatörvényt "úgy tartják rossznak, ahogy van", de Schiffer András frakcióvezetővel benyújtottak egy törvénymódosítási javaslatot, amelynek elfogadásával szerintük legalább azt el lehetne érni, hogy lecsendesedjenek a Magyarországgal szembeni leghangosabb külföldi felháborodások.

Kiemelte: az általuk javasolt változtatások elsősorban a bírságolással és az újságírók hétköznapi munkájával kapcsolatos komoly aggályokat kívánja enyhíteni.

Karácsony Gergely aláhúzta, a médiaalkotmány és a médiatörvény módosítását célzó javaslataik egyik alapvető célja, hogy a politikai véleményekkel szemben ne lehessen bírságokat kiszabni olyan "homályos és értelmezhetetlen gumifogalmak" alapján, mint a közerkölcs.

A párt egyik javaslata például konkrétan meghatározza, milyen esetben szabhat ki bírságokat a médiahatóság, emellett meghatározza azokat a szempontokat, amelyek alapján megállapíthatják ennek összegét.

Az LMP emellett indítványozza, hogy a médiahatóság ne büntethesse a nyomatatott és az internetes médiumokat, esetükben kizárólag a bíróságok járhassanak el - fejtette ki a politikus. Hozzátette: a törvénymódosítással kivennék az informátorok kiadására vonatkozó szabályokat is, amelyek az LMP szerint súlyosan sértik a sajtó szabadságát.

Karácsony Gergely emlékeztetett: az LMP korábban minden lehetséges eszközt megragadott a médiatörvény megváltoztatására, egyebek mellett kérték a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az elfogadott jogszabályt, majd ezt követően az Alkotmánybíróságot (Ab), hogy mondja ki a kihirdetett törvény alkotmányellenességét.

Az LMP-nek nincs kétsége afelől, hogy a médiatörvény több pontja is alkotmányellenes, ám a rendkívüli parlamenti ülésre azért van szükség, mert az Ab döntésére várhatóan hosszú hónapokat kell várni - fűzte hozzá. Az Országgyűlés házszabályának értelmében a köztársasági elnök, a kormány vagy a képviselők egyötödének írásbeli kérelmére a parlamentet rendkívüli ülésszakra vagy rendkívüli ülésre össze kell hívni.

A Jobbik nem támogatja az LMP által a médiatörvény kapcsán kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésnapot. Az ellenzéki párt pótcselekvésnek, kapkodásnak tartja a kezdeményezést, de azt örömmel fogadja, hogy Orbán Viktor "meghátrálni látszik a médiatörvény ügyében".

A Jobbik közleményében leszögezte: az LMP által kezdeményezett rendkívüli ülést nem támogatja, mivel az pótcselekvés. A párt szerint ez a lépés ugyanolyan kapkodást jelentene, mint az új médiatörvény megalkotása volt, ráadásul - hívják fel a figyelmet - a Fidesz még az Európai Unióval tárgyalásokat kíván folytatni, "nem áll készen a törvénymódosításra".

A Jobbik szerint az LMP-nek inkább azzal kéne foglalkoznia, hogy a "nagykoalíciós megpuccsolással a Jobbiktól átvett ellenőrző albizottsági tisztséggel élve összehívja annak ülését".

A médiatörvény hatásait is vizsgálhatná a ma már Karácsony Gergely vezette testület, ha működne - írják. A kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét - amely eddig is jogszabályi előírás volt, csak nem teljesült - az LMP és az MSZP eddig sem feszegette, hiszen jól jártak a Jobbik kárára történő megjelenéseikkel - olvasható a közleményben.

A Jobbik hozzáteszi, várat magára az is, hogy az albizottság kivizsgálja a Such György korábbi rádióelnök által távozása előtt szétosztott 162 millió forint ügyét és más visszaéléseket.

Az ellenzéki párt közleményében azt is írta: örömmel fogadja, hogy Orbán Viktor meghátrálni látszik a médiatörvény ügyében, ugyanakkor fájó, hogy nem a magyarok, hanem az "idegen, globális körök elvárásainak hatására visszakozik".
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását