2024. május 7. - Gizella

Startolt a tömbfejlesztési program

Ünnepélyes alapkőletétellel kezdődött meg kedden a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház 12,4 milliárd forintos tömbfejlesztési programja, amelyhez az intézményfenntartó Somogy Megyei Önkormányzat 10 százalékos önerőt biztosít.
2011. január 5. szerda 08:47 - HírExtra
Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke mérföldkőnek nevezte az uniós felzárkózáshoz is kapcsolódó somogyi kórházfejlesztést.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke szerint az "egészségünnep", hogy több mint 5 éves előkészület után megkezdődhet egy XXI. századi, szolgáltató szemléletű megyei és térségi központi kórház kialakítása.

Hangsúlyozta, ekkora beruházásra a gyanú árnyéka sem vetülhet, minden egyes forinttal megfelelően el kell számolni úgy, hogy ebben Somogy példa lehessen mások számára is. "Olyan kórházat szeretnénk, amelyben nemcsak az épület, hanem az ellátás is világszínvonalú" - tette hozzá.

Repa Imre, a kórház főigazgatója köszönetet mondott azért, hogy megkezdődhet a 165 éves egészségügyi intézmény történetének legnagyobb beruházása, mintegy 400 ezer ember egészségügyi ellátásának színvonalát emelve.

A kórházfejlesztés eredményeként Kaposvár, Somogy megye és a térség lakosainak nem kell többé a ma még különböző helyszíneken található szakrendeléseket, laborokat felkeresniük, a szükséges vizsgálatok egy épületen belül elvégezhetőek lesznek, gyorsabb és hatékonyabb lesz a kivizsgálás, gyógyítás, és egységesítik a járó- és fekvőbeteg-ellátást.

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében megvalósuló projekt költségvetéséből 11 milliárd 130 millió forintot a pályázati támogatás, 1 milliárd 237 millió forintnyi önrészt pedig a Somogy Megyei Önkormányzat biztosít. A beruházással új kórházi épületeket emelnek és modern orvostechnikai eszközöket szereznek be. A korábbi 5 helyett 3-ra csökken a telephelyek száma, és 34 ezer négyzetméternyi új kórházi terület épül.

Gelencsér László, a beruházás kivitelezését a közelmúltban közbeszerzési eljáráson elnyerő Hérosz Zrt.-H-Vill Kft.-ZÁÉV Zrt. konzorcium egyik tagja, a Hérosz Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a magyar építőipar meghatározó cégei valósítják meg a kaposvári beruházást.

Megígérte, hogy a lehetőségek szerint sok helyi vállalkozót bevonnak alvállalkozóként a munkába. Az elmúlt években az építőipar árbevételének 40 százalékát elveszítette - mondta -, a közbeszerzések 60 százalékát pedig külföldi tulajdonú cégek nyerték, miközben nem segítették kormányzati intézkedések a magyar építőipari cégek helyzetének javítását. Hozzátette, mára több szempontból javult a helyzet, de a megfelelő banki hitelezésre még nincs megoldás.

A kedden startoló projekt Kaposvár, Somogy megye és a Dél-Dunántúli régió fejlesztési programjaival összhangban egy 16 milliárd forint forrásigényű, komplex tömbfejlesztési koncepció része.

A fejlesztés három, önállóan is megvalósítható projektből áll, ezek közül a
legnagyobb beruházás, az északi tömbépület és a diagnosztikai épület megépítése kezdődött meg. A sürgősségi betegellátó centrum korszerűsítése a TIOP keretében valósul meg, a műtéti tömb felújítását pedig az új Széchenyi-tervből forrásaiból kívánják elvégezni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását