2024. május 3. - Tímea, Irma

Segítség a honosítási eljárásban

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) internetes jogsegély-szolgálattal segíti a január első munkanapján induló egyszerűsített honosítási eljárást - mondta el Stágel Bence, az IKSZ elnöke.
2011. január 3. hétfő 09:17 - HírExtra
A KDNP ifjúsági szervezete üdvözli, hogy 2011. január 1-jétől a Kárpát-medencében és a világ más pontjain élő magyar fiatalok egyszerűsített honosítási eljárás keretében juthatnak magyar állampolgársághoz - emelte ki.

A KDNP országgyűlési képviselője elmondta, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás részleteiről a Facebook közösségi portálon tájékoztatják a határon túli fiatalokat. Az IKSZ nemzetpolitikai munkacsoportja pedig az iksz@kdnp.hu e-mail címen jogsegélyszolgálatot működtet. Ennek segítségével igyekeznek gyors és pontos tájékoztatást adni a határon túl magyar fiataloknak az egyszerűsített honosítási eljárás részleteiről.

Az IKSZ elnöke kitért arra is, hogy idei programjaikat összehangolták a határon túli magyar ifjúsági szervezetekkel, hogy minél többen és minél többször találkozhassanak egymás közösségi programjain.

Stágel Bence rámutatott: a fiatal nemzedékek csupán családi elbeszélésekből és a történelemkönyvekből ismerhették meg Trianon súlyos következményeit. A határon túli magyar közösségekkel való intézményesített, élő kapcsolatok hiánya okozta többek közt a 2004. decemberi népszavazás szomorú eredményét. "Közös feladatunk volt tehát, hogy a történelmi sérelmeket és mulasztásokat nemzedéki összefogással orvosoljuk" - tette hozzá.

Ennek jegyében az új Országgyűlés az első döntései közt szavazta meg a határon túli nemzettársaink magyar állampolgárságának biztosítását, és számos további döntésével segítette elő a nemzet újraegyesülését - fogalmazott az IKSZ elnöke.

Mint mondta, külön örömükre szolgál, hogy az IKSZ korábbi kezdeményezését felkarolva az új kormány a parlament elé terjesztette a határon túli magyar területekre történő középiskolai osztálykirándulások kérdését, elősegítve ezzel a magyar fiatalok kapcsolatépítését, működő közösségek kialakítását, hiszen minden határon túli magyar fiatal a nemzet része nyelvi, szellemi és kulturális értelemben egyaránt.

"Erős Európát építeni csak optimista, a múltból építkező és a jövőbe tekintő nemzetekkel lehet. A kettős állampolgárság biztosításával Magyarország valamennyi magyar fiatalt közjogi értelemben is a nemzet soraiba hívott, így őszintén remélhetjük, hogy a 2011. év Magyarország megerősödésének és építkezésének kiemelt esztendeje lesz" - mondta a kereszténydemokrata politikus.

A parlament május 26-án 344 igen, 3 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadta el a fideszes és KDNP-s képviselők - Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László, Németh Zsolt és Kósa Lajos - indítványát, amely által lehetővé válik a határon túli magyarok egyszerűsített, kedvezményes honosítása.

Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény augusztus 20-án lépett hatályba, alkalmazni 2011. január 1-jétől kell. A kérelmeket az év első munkanapjától, január 3-tól lehet benyújtani.

A kérelmeket 2200 magyar anyakönyvi hivatalba, több mint 90 külképviseletre, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáiba lehet benyújtani.

A fővárosban, az Üllői úti új irodában 18 munkatárssal kezdik meg az ügyfélfogadást január 3-án. Nagyvárad mellett az utóbbi napokban Szatmárnémetiben és Sepsiszentgyörgyön nyitott demokráciaközpontot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), segítendő az egyszerűsített honosítási eljárást. A tervek szerint az EMNT januártól 20 irodát működtet majd.

Wetzel Tamás miniszteri biztos az MTI-nek korábban elmondta, hogy az első évben 250-400 ezer kérelmezővel számolnak, a legnagyobb érdeklődés eddig Szabadkán, Csíkszeredán és Kolozsvárott volt.

A mostantól alkalmazandó törvény értelmében magyar állampolgárságot azok az emberek vagy az ő leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1940 és 1945 között magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok.

A törvény az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet, a magyarországi lakhatás és megélhetés igazolását és az alkotmányos alapismeretek vizsgát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását