2024. május 3. - Tímea, Irma

Brazília leszámol a biokalózkodással

Brazília szigorú hadjáratba kezd idén az olyan vállalatok ellen, amelyek a helyi ritka állat-, és növényfajokból készített termékeikkel tesznek szert jelentős haszonra, ám ezért semmilyen, vagy csak kis mértékű kárpótlásban részesítik a dél-amerikai országot, illetve az őslakos közösségeket.
2011. január 2. vasárnap 10:48 - HírExtra
A biokalózkodás elleni határozott fellépés a brazil bennszülött törzsek és az amazonasi esőerdők védelmezőinek támogatását is elnyerte, akik szerint a helyi vállalatok jogtalanul tesznek szert jelentős haszonra az olyan gyógyszerek és egyéb gyártmányok révén, amelyeket az egzotikus helyi növények, mérges kígyók és különféle békafajok kiszipolyozásával állítanak elő.

Múlt év júliusa óta több mint százmillió brazil reál (12,6 milliárd forint) összegű pénzbüntetést hajtott be az ország olyan cégektől, amelyek nem szolgáltattak megfelelő arányú kárpótlást a helyi biológiai kincsestár kihasználásáért - számolt be Bruno Barbosa, az Ibama elnevezésű brazil környezetvédelmi ügynökség vizsgálatainak vezetője.

A biokalózkodás elleni harc keretein belül a kormány tavaly indította el új irányvonal hadművelet nevű kampányát azzal a céllal, hogy felszámolja az ilyen vállalati magatartást. Idén valódi hajtóvadászat indul az olyan cégek ellen, amelyek a törvényi előírások ellenére a helyi kormány előzetes tájékoztatása nélkül kezdenek bele az őshonos fajok felhasználásával történő gyógyszer- és egyéb készítmények gyártásába.

A pénzbüntetés összege várhatóan 29 millió realra (3,6 milliárd forint) nő majd cégenként, és a vállalatok akár az országban való gyártási engedélyüket is elveszthetik, ha kiderül, hogy illegálisan működnek.

A terv bírálói szerint a brazil kormány gyakorta agresszív fellépése azokat a kulcsfontosságú tudományos kutatásokat is hátráltatja, amelyek új daganatos kezelések, vagy a helyi közösségeket sújtó betegségek ellenszereinek kidolgozásával kecsegtetnek. Ráadásul azt a törekvést is nehezíti, hogy a különböző készítményekhez használt őshonos fajok élőhelyeinél létesítendő kutatási központokkal munkalehetőséget biztosítsanak a helyieknek.

"A jelenlegi szabályos egy csomó ponton homályos, és azt eredményezi, hogy gyakorlatilag mindenkinek a tevékenységét illegálisnak kell tekinteni" - mondta Raul Telles do Valle, az ISA nevű társadalmi és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó tanácsadó testület munkatársa, aki szerint a nem megfelelő szabályozás, azoknak a helyzetét is ellehetetleníti, akik mindent megtesznek azért, hogy a tevékenységük a lehető legátláthatóbb legyen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását