2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Lesznek-e jövőre románok a Nemzetiben?

Görgey Gábor Komámasszony hol a stukker? című komédiájával jön Budapestre jövőre a craiovai színház.
2010. december 31. péntek 12:58 - HírExtra
Továbbá bemutatkozik Temesvár, Nagyszebenből középkori ikonok érkeznek a Kiscelli Műzeumba, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Románia képviseletében Mircea Cartarescu neves író lesz jelen és a Duna-program keretében kultúrhajó indul Regensburgból Bécsen és Budapesten keresztül Brailáig.

Brindusa Armanka, a Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója, aki egyúttal az EUNIC, az EU tagállamok kulturális intézetei egyesületének magyarországi soros elnöke, az MTI-nek elmondta, hogy a 2011-es programokat a fiatalok és Európa jelszava jegyében szervezi. Száz éves a foci Romániában és ebből az alkalomból több találkozó lesz legendás romániai és magyar futballistákkal.
Kerekasztal-beszélgetést szerveznek román és magyar résztvevőkkel arró, hogyan működik a média, mint "sztárgyár".

A román színházak vendégjátéka már rendszeres Budapesten, ezúttal a craiovai társulat érkezik, mégpedig Görgey Gábor románra fordított komédiáját, a Komámasszony, hol a stukker? címűt adják elő.
Új város
bemutató sorozatot is terveznek Egy város szíve tálcán címmel, elsőként Temesvár képzőművészeti, zenei, színházi életét ismerheti meg az érdeklődő nemcsak Budapesten, hanem a testvérvárosban, Szegeden is.

Húsvét előtt az Astra Sibiu nemzeti múzeumból (Nagyszeben), - ahol 4 ezer középkori ikont őriznek - több tízet elhoznak a Kiscelli Múzeumba és konferenciát szerveznek francia és olasz résztvevőkkel a katolikus és az ortodox ikonográfiáról.

Uniós projekt keretében Budapesten a Városligeti-tavon rendezendő kiállításon egy nagy hóemberrel vesz részt Daniel Knorr, a fiatal és Liverpoolban, Berlinben, Baselben, Velencében is sikeres bukaresti képzőművész. Knorr kavicsokból építi fel alkotását és zöldségekkel díszíti. 2009-ben a Trafóban láthatták munkáit a budapestiek.

Eljön Fehérvárcsurgóra, a Károlyi-kastélyban rendezendő Quarttissimo elnevezésű, II. Nemzetközi Vonósnégyes Fesztiválra a Balcea Quartet, amelyet Corina Balcea, az 1975-ben Romániában született hegedűművész, a londoni Yehudi Menuhin zeneiskola, majd a Royal College of Music hallgatója, több nemzetközi verseny győztese alapított.

Brindusa Armanka elmondása szerint a budapesti Holokauszt Múzeumban a vészkorszakban elpusztított erdélyi magyar-zsidó képzőművészek alkotásaiból nyitnak tárlatot. A Magyar Képzőművészeti Egyetem diplomázó fiataljainak a Kogart Házban megrendezett Friss című kiállításához csatlakoznak 2011-ben a bukaresti képzőművészeti akadémia végzősei is.

A XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon április 14. és 17. között díszvendég lesz az egész Európai Unió, mivel Magyarország a szervezet soros elnöke az első félévben. Minden tagországból jön egy ismert író, akinek munkái magyar nyelven is megjelentek. Bukarestből Mircea Cartarescu többszörösen kitüntetett 54 éves író érkezik, legismertebb műve a Miért szeretjük a nőket? című, amely 2007-ben jelent meg a Jelenkor Kiadónál, ugyanott gondozták a Vakvilág és a Sóvárgás című kötetét. A Lulu című műve a Gondolat Kiadónál jelent meg.

Szeptemberben kezdődik a Duna-projekt berlini együttműködéssel. Regensburgból indul nyolc napos útjára a kultúrhajó a Dunán, Bécsben, Budapesten és Brailában kötnek ki, ahol zenés programokkal - köztük a világhíres Fanfare Ciocarlia rézfúvós együttes román, török, bolgár és macedón muzsikával - várják az érdeklődőket - tette hozzá a román intézet igazgatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását