2024. június 10. - Margit, Gréta

Lakóházakat veszélyeztet a belvíz

Mintegy hétszáz házat veszélyeztet a belvíz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol jelenleg 49 településen tartanak fenn védelmi készültséget - közölte Csepely Zsigmond, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.
2010. december 29. szerda 12:28 - HírExtra
Eddig 27 embert kellett kiköltöztetni a megrongálódott lakásokból, őket döntően az önkormányzatok helyezték el, illetve rokonok, ismerősök fogadták be - mondta az alezredes. Hozzátette: a belvíz miatti kiköltöztetésekre a leginkább veszélyeztetett Újfehértón és Nyíregyházán, továbbá Tiszaeszláron, Tiszavasváriban, Szakolyban és Nagyecseden volt szükség.

Az igazgató tájékoztatása szerint csaknem 370 lakást közvetlenül veszélyeztet a belvízi elöntés a megyében. Emellett további mintegy 300 ház környezete, udvara, kertje is víz alatt áll már részben vagy teljesen. A szabolcsi katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai folyamatosan részt vesznek az elöntött területeken a szivattyúzásban.

Az igazgatóság hordozható, nagyteljesítményű szivattyúkat is ad a védekező önkormányzatoknak, illetve a szervezet körzeti kirendeltségének vezetői helyszíni tanácsadással segítik a munkálatokat.

Nagy Sándor, Újfehértó független polgármestere elmondta: változatlanul harmadfokú a belvízvédelmi készültség a Nyíregyházával szomszédos városban. Eddig három családot kellett kiköltöztetni otthonából a belvíz miatt, egy embert önkormányzati szükséglakásban, egy gyermekes házaspárt pedig bérlakásban helyeztek el, míg egy anya két gyermekével rokonaihoz költözött.

A településen jelenleg kétszáz ház van veszélyben, hat utcát részlegesen le is kellett zárni a belvízi elöntés miatt. A hideg és a havazás következtében szerdára virradó éjjel a szivattyúzást kénytelenek voltak felfüggeszteni Újfehértón, de reggel újraindították a gépeket, s emelik át a vizet a csatornákba.

Mussó László, a Nyíregyházán a leginkább veszélyeztetett városrész, Kistelekiszőlő fideszes önkormányzati képviselőjének közlése szerint kedden egy háromtagú családot kellett kitelepíteni házából, mert az épületet a statikai vizsgálat életveszélyesnek találta. A családot az önkormányzat helyezte el. Egy másik városrészben, Borbányán is volt egy kiköltöztetés, ott egy egyedül élő embernek kellett elhagynia az otthonát a belvíz miatt. Nyíregyházán jelenleg mintegy kétszáz ház van veszélyben, a december eleje óta tartó folyamatos védekezés ellenére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bagi
2010. december 29. 12:47
Nem értem, hogyan lehetnek ennyire esztelenek az emberek és főleg a kormány. amikor befagy a belvíz ahelyett, hogy fagyott állapotban - sokkal egyszerűbben - feldarabolnák és elszállítanák a jeggé dermedt belvizet - ehelyett inkább várnak míg megint felolvad és mindent elönt a víz és akkor lehet megint siránkozni. Ahelyett hogy MOST, fagyban cselekednének. Ha az eszüket is használnák az illetékesek, sokkal előrébb tartanánk.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását