2024. május 3. - Tímea, Irma
Obama tegnap bejelentette, az al-Kaida jelentősen meggyengült Afganisztánban. Ezzel egyidőben a terrorszervezet merényletekre készül az ünnepek idején Európa és az USA ellen. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel beszélgettünk.
2010. december 17. péntek 17:19 - Hassan Szihám
Obama tegnap azt nyilatkozta, hogy az al-Kaida meggyengült Afganisztánban. Valóban így van ez?

Karácsonyi terrorveszély
Elfogott iszlamista lázadók vallomásai szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat öngyilkos merényletek végrehajtását tervezi a karácsonyi időszakban Európában és az Egyesült Államokban - jelentették be szerdán magas rangú iraki tisztségviselők.

A múlt hétvégén Stockholmban egy zsúfolt utcán elkövetett sikertelen merénylet az egyike volt a felkelők által bevallott, tervezett robbantásoknak - mondta Dzsavád Puláni iraki belügyminiszter.

Az iraki külügyminiszter, Hosjar Zebari "kritikusnak" nevezte a fenyegetéseket, de sem ő, sem Puláni nem közölte, mely európai országok vannak veszélyben. Bagdad már értesítette az Interpolt a vallomásokról.

forrás: MTI
Az al-Kaidát az Egyesült Államok támogatta a Szovjetunió elleni harcban Afganisztánban. Az alapvető dilemma az volt, hogy az afganisztáni háború után az akkori amerikai vezetés nem tudta kezelni az al-Kaidát , így a terrorszervezet állami szinten át tudta venni a vezetést. Emellett rendkívül komoly szerephez jutott a szaúd-arábiai belpolitikában.

Mivel a kilenc éves háború során valóban meggyengítették az al-Kaida erejét, így az szétszóródott. Ezért ma már három különböző al-Kaida van. Az egyik, amiről nap mint nap beszélünk, ez döntően Afganisztánban van. A másik típusba tartoznak azok a szervezetek, melyek abszolút kötődnek az al-Kaidához. Ilyenek vannak Pakisztán törzsi területein. Ezeket a pakisztáni kormány sosem tudta ellenőrizni, és ma sem tud. A harmadik pedig az, amely Jemenben és Észak-Afrikában van, mely teljesen független az al-Kaidától, egyfajta franchise rendszerben létezik. Bár mindig az al-Kaidára hivatkoznak, minden döntésüket önállóan hozzák.

Obama azt mondta, hogy az al-Kaida Afganisztánban meggyengült, mivel a vezetőik nagy részét levadászták. Ez így is van, de ettől függetlenül a világ jelentős részein rendkívüli erőt képviselnek továbbra is.

Ez azt jelenti, hogy a szövetségesek lassacskán elérik céljaikat az afganisztáni háborúban?


Az Egyesült Államok és a mögötte álló koalíció szeptember 11-e után a nemzetközi terrortámadásokért egyértelműen az al-Kaidát tette felelőssé. Mivel a terrorszervezet  akkor még döntően Afganisztánra szerveződött, így az USA által vezetett koalíció katonai csapásait a világ nemcsak, hogy támogatta, de aktívan részt is vett benne.

Az amerikaiak 9 éve vívják a háborújukat Afganisztánban. A jelenlegi elképzelés szerint néhány éven belül átadják a hatalmat a központi kormánynak. Az alapvető kérdés, hogy a központi kormány alkalmas lesz-e erre, vagy sem. Jelenleg a világ elég szkeptikus a Karzai-vezette kormánnyal szemben.

A Nyugat stratégiája, hogy szembeállítsa egymással az al-Kaidát és a tálibokat. És mivel a tálibok sokkal többen vannak, és sokkal nagyobb társadalmi erőt képviselnek, mint az al-Kaida, így őket be lehet vonni egy hosszabb távú kormányzási folyamatba. Tehát annak van realitása, hogy a tálibok leszámolnak az al-Kaidával.

Viszont ezek szerint az afganisztáni al-Kaida meggyengülése nem jelenti a nemzetközi terrorizmus végét…


A tág értelemben vett al-Kaida és a nemzetközi terrorizmus még hosszú ideig fenn fog maradni. Sajnos valószínű, hogy robbantások tömkelegét próbálják majd a jövőben is megkísérelni. Nyilván nem amerikai nagykövetségek ellen, mert azokat oly mértékben védik, hogy gyakorlatilag szárazföldön megtámadhatatlanok. Mivel azonban az al-Kaida is versenyt fut az idővel, újabb és újabb módon próbál robbantásokat végrehajtani.



Iraki hatóságok tudomást szereztek róla, hogy az ünnepek alatt az al-Kaida terrortámadásokat tervez Európa és az USA területén. Mire számíthatunk?

Lehetséges, hogy valóban megkísérlik a merényletek végrehajtását az ünnepek idején. Európán belül ők Nagy-Britanniát emelték ki. A brit titkosszolgálat nyilván begyűjti majd az információkat, és megpróbálja megakadályozni a merényleteket. Egyfajta versenyfutás folyik az al-Kaida és a titkosszolgálatok között. Ebből idáig a titkosszolgálatok kerültek ki győztesen. Komoly merénylet nem volt az isztambuli, madridi és londoni robbantás után, az USA területén pedig szeptember tizenegyedike óta nem történt semmi ilyesmi.

A titkosszolgálatok  valószínűsíthetően képesek megakadályozni a merényleteket?

Soha nincs száz százalékos garancia. Itt mindig lehetőség áll szemben lehetőséggel. A bejelentések után nyilván nagyobb a terrorveszély Nagy-Britanniában. Az Európai Unió belügyminiszterei azt mondták, hogy nem létezik egységes EU-s terrorellenes stratégia, hanem minden ország maga határozza meg, hogy mekkora a veszély, és hogy milyen eszközökkel lép fel ellene.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását