2024. május 13. - Szervác, Imola

EU: napirenden a sajtószabadság

A demokratikus pártok Magyarországon egyetértenek és együttműködnek az Európai Unió januárban kezdődő, soros magyar elnökségének sikere érdekében - hangoztatta Tabajdi Csaba (MSZP) az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, hétfőn, napirend előtt felszólalva. Reményét fejezte ugyanakkor ki, hogy a kormány "Európában másként viselkedik, mint otthon".
2010. december 13. hétfő 20:26 - HírExtra
Az Európai Parlamentnek is "kezelnie kell azt az ellentmondást, hogy amíg a magyar elnökségnek őrködnie kellene az alapvető uniós szabadságjogok betartatásán, addig Magyarországon ez a kormány súlyosan korlátozza a demokráciát, a szólásszabadságot, a szakszervezek jogait" - fogalmazott az MSZP EP-delegációjának vezetője.

A többi magyar felszólaló közül Kósa Ádám (Fidesz) az EP fogyatékosokat foglalkoztató programját méltatta. Hangoztatta: az uniós parlament csapata dicséretet érdemel az esélyegyenlőség, különösen a fogyatékkal élő emberek helyzetének javítása terén. Reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben nem lesz visszalépés, és kérte Jerzy Buzek elnököt, hogy figyeljen erre a területre.

Szegedi Csanád (Jobbik) úgy vélte, Magyarországon a kétharmados kormány az elmúlt fél évben támadásba lendült a demokrácia intézményei ellen. Kifogásolta, hogy kormánypárti delegáltakból álló médiafelügyeleti testületet hoztak létre. Az úgynevezett médiaalkotmány lehetőséget kínál a kormánynak, hogy - akár kínai mintára - egyes honlapokat is cenzúrázzon - vélte. Úgy fogalmazott, hogy "az ellenzéknek már csak a nyilvánosság ereje maradt, de most azt is el akarják venni tőle".

Az erdélyi magyar Sógor Csaba (RMDSZ) elégedettségét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság idei újságírói díjának romániai győztese magyar nyelvű cikk lett. Ezért köszönetet mondott a végrehajtó testületnek, és hangsúlyozta: nem lehet kizáró körülmény, hogy valaki nem hivatalos nyelven ír. Sürgette, hogy az EU a jövőben vegye figyelembe a soknyelvűséget tagországaiban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását