2024. május 8. - Mihály

Bírálják a németek az afgánokat

A német kormány elégedetlen az afganisztáni vezetéssel, a "jó kormányzás" terén elvárt erőfeszítések eddig vajmi kevés eredménnyel jártak - olvasható abban a helyzetjelentésben, amelyet a Bundestag felkérésére készítettek.
2010. december 11. szombat 14:01 - HírExtra
A 27 témakört felölelő és mintegy 100 oldal terjedelmű dokumentumot, több német minisztérium munkatársai készítették. Ebből idézett részleteket a Süddeutsche Zeitung szombaton.Az újság kiemeli a változatlanul széles körben elterjedt korrupciót. Egyúttal felszólítja a kabuli kormányt, hogy váltsa valóra ezzel kapcsolatos ígéreteit.

A jelentés leszögezi, hogy katonai eszközökkel nem lehet megnyerni az Afganisztánban dúló háborút, ezért szükség van a lázadókkal folytatandó tárgyalásokra. Amennyiben a tálibok szerepet kapnának egy majdani kormányban, ragaszkodni kell bizonyos vívmányok megőrzéséhez. Ezek között említi a jelentés a nők jogait az oktatásban és a munkában való részvételhez.

A dokumentumban a német kormány kitart a csapatkivonás kitűzött menetrendje mellett. Ennek értelmében az első északi körzetekben már jövőre megkezdődne a biztonsági feladatok átruházása az afgán fegyveres erőkre. 2014-ben pedig már egész Afganisztán területén a helyi erők lennének felelősek a rend és a biztonság szavatolásáért. Ez azonban nem jelentené a nyugati (köztük a német) katonák maradéktalan kivonását az országból.

A berlini jelentés apropóját az adja, hogy csütörtökön, december 16-án hallgatja meg a Bundestag a kormány nyilatkozatát a külpolitikai helyzetről, azon belül Afganisztánról. Az előterjesztő külügyminiszter, Guido Westerwelle ebben az Afganisztánban állomásozó Bundeswehr-kontingens mandátumának meghosszabbítását fogja kérni a parlamenttől. Szavazás a kérdésről 2011 januárjában várható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását