Egy fehérje okozza a Alzheimer-kórt?
Az Alzheimer-kór kialakulásának hátterében az állhat, hogy az agy lassabban távolítja el a káros béta-amiloid fehérjét - közölték amerikai kutatók csütörtökön a Science tudományos magazinban.
2010. december 10. péntek 18:46 - HírExtra
A tanulmány eredménye segít megmagyarázni, miért halmozódnak fel béta-amiloid fehérjeplakkok az Alzheimer-kóros emberek agyában.
Mint Randall Bateman, a St. Louis-i Washington Egyetem munkatársa, a kutatás egyik résztvevője emlékeztetett rá, a betegséggel érintett emberek agyában a kóros fehérjéből 100-szor vagy akár 1000-szer több van, mint az egészséges emberekében. Béta-amiloidot normális esetben is termel az agy, ezért a kutatók azt vizsgálták, miként halmozódik fel egyeseknél, míg másoknál nem. Ehhez 12 Alzheimer-kóros és 12 egészséges embernél nézték meg, hogy milyen ütemben termelődik agyukban a fehérje, és milyen ütemben szabadul meg tőle szervezetük.
Kiderült, hogy mindkét csoportban ugyanolyan ütemben termelődött a béta-amiloid, ám az Alzheimer-kóros páciensek agya 30 százalékkal lassabban szabadult meg tőle.
A kutatók számítása szerint ez azt jelentheti, hogy a fehérje felhalmozódása tíz évvel korábban megkezdődhet, mint ahogyan az első tünetek megjelennek. Úgy vélik, hogy ezen az időtartamon belül egyensúlyba lehetne hozni az agyban a termelődő és távozó fehérje mennyiségét, ezáltal megelőzhetővé válna a kór kialakulása.
Forrás: MTI