2024. május 4. - Mónika, Flórián

Obama Kínával tárgyalt

Barack Obama amerikai elnök felhívta telefonon kínai kollégáját washingtoni idő szerint vasárnap este, és arra kérte, hogy Kína az Egyesült Államokkal és más országokkal közösen üzenje meg Észak-Koreának: provokatív tettei elfogadhatatlanok.
2010. december 6. hétfő 09:54 - HírExtra
Hu Csin-tao (Hu Jintao) erre azt mondta, hogy a Koreai-félsziget válságában nyugodtan és racionálisan kell cselekedni. Kínát nagyon aggasztja a félszigeten kialakult helyzet, mert ellenőrizhetetlenné válhat, ha nem kezelik megfelelően - tette hozzá.

Közölte: Észak-Koreának le kell állítania provokatív viselkedését, teljesítenie kell nemzetközi kötelezettségeit, beleértve a hatoldalú tárgyalásokon 2005-ben elfogadott közös nyilatkozatban foglaltakat. Az amerikai elnök hangsúlyozta: az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett szövetségesei és védelmük mellett a térségben.

Hu Csin-tao a beszélgetés során aláhúzta: a Koreai-félsziget körül kialakult válságban nyugodtan és racionálisan kell cselekedni, hogy megelőzzék a törékeny biztonsági helyzet romlását. Kínát nagyon aggasztja a félszigeten kialakult helyzet, s ha nem kezelik megfelelően a feszültség fokozódhat, mi több: a helyzet ellenőrizhetetlenné válhat, s ez egyetlen érintett félnek sem érdeke - hangoztatta a kínai elnök, aki egyúttal mélységes sajnálatát fejezte ki a két Korea közti "múlt havi tűzpárbaj során emberéletben és vagyonban keletkezett veszteség miatt".

A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint Hu leszögezte: Kína következetes álláspontja, hogy el kell jutni a Koreai-félsziget nukleáris leszereléséig, s a kérdést békés eszközökkel, párbeszéd útján, tárgyalásokkal kell rendezni. Megerősítette, hogy az elmúlt idők fejleményei igazolják a hatoldalú tárgyalások újraindításának fontosságát, s megismételte a delegációvezetők rendkívüli konzultációjára vonatkozó pekingi javaslatot.

Korábbi sajtójelentésekből és politikusi nyilatkozatokból arra lehetett következtetni, hogy Szöul, Tokió és Washington nem igazán üdvözli Pekingnek a találkozóra vonatkozó javaslatát, s ezek az országok a koreai incidensre adott pekingi reakcióval is elégedetlenek. Médiabeszámolók szerint a három ország külügyminisztere hétfőn Washingtonban találkozik, hogy megvitassa a kialakult helyzetet és vélhetően közös álláspontot, választ fogalmazzon meg. Az amerikai egyeztetés hírét Pekingben némi gyanakvással fogadták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását