2024. május 2. - Zsigmond

Oroszország nem a Szovjetunió

Oroszországra nem lehet úgy gondolni, mintha a Szovjetunió lenne, Európának együtt kell vele működnie - mondta Nikolaj Mladenov bolgár külügyminiszter.
2010. december 4. szombat 09:14 - HírExtra
"Nem gondolhatunk úgy Oroszországra, mintha a Szovjetunió lenne, ők pedig nem képzelhetik rólunk, hogy a korábbi szocialista köztársaságok vagyunk" - fogalmazott Mladenov, aki egynapos hivatalos budapesti látogatása végén adott exkluzív interjút a magyar nemzeti hírügynökségnek.

Kifejtette: Európa egy értékközösség, ez alapján kell megközelítenie más államokat, ugyanakkor Oroszország Európa szomszédja, együtt kell vele működni, ez Európa jól felfogott érdeke. Ez nem azt jelenti, hogy teljes mértékben meg kell bízni benne, de felnőtt viszonyt kell kialakítani egymással. Az európai országoknak realista módon kell válaszolniuk arra a kérdésre, hogyan képesek nemzeti érdekeik alapján eljárni, milyen úton tudják kielégíteni igényeiket - magyarázta.

"Ki kell állni az értékeinkért és nyíltan beszélni kell arról, ha azokat megsértik, de egyben realista módon kell gondolkoznunk, ők a szomszédjaink, párbeszédet kell folytatni velük" - mondta a bolgár külügyminiszter.

Felhívta a figyelmet arra: az orosz társadalom az utóbbi két évtizedben, a kommunizmus bukása óta megváltozott, "ez már egy egészen más ország ahhoz képest, amilyen tíz vagy húsz éve volt".

Arra a kérdésre, milyen valódi esély van arra, hogy Bulgária vagy más államok csökkenteni tudják az orosz gázszállításoktól való egyoldalú függőségüket, azt felelte: nem az orosz gáztól való függőség a valódi probléma, Bulgáriának, ahogy Európának is mindig szüksége lesz orosz gázra. Az a fontos, hogy az energiaellátás biztonsága érdekében diverzifikációra, több forrásra és vezetékre van szükség - tette hozzá. Kifejtette, ahogy Déli Áramlat és a Nabucco projekt egymással párhuzamosan is megvalósítható, Európa utóbbin keresztül hozzáférhet majd a közép-ázsiai készletekhez, Azerbajdzsántól, Türkmenisztántól, Iraktól és esetleg máshonnan is kaphat földgázt.

A roma közösségek integrációja kapcsán Nikolaj Mladenov azt mondta: a problémák - amelyek szociális, oktatási és gazdasági természetűek - csak úgy oldhatók meg, ha az érintett közép-kelet-európai országok koordinált és Brüsszel támogatását élvező intézkedéseket foganatosítanak.

Rámutatott arra, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a roma közösségek esetében az oktatás, az egészségügyi ellátás és a lakáskörülmények javítására. Elmondta, hogy Bulgáriában az utóbbi egy-két évben az oktatásban és az egészségügyben nagyon sikeres úgynevezett közvetítői rendszer működik, amelyen keresztül a romák hozzáférnek a szolgáltatásokhoz, előmozdítható a társadalmi integrációjuk. Ezek jól működő modellek, de nem nyújtanak átfogó megoldást, annak csak részei, a romák továbbra is elszigetelt körülmények között élnek - közölte a bolgár politikus.

A WikiLeaks-botrány kapcsán kijelentette: teljesen törvényellenesnek tartja a titkos amerikai diplomáciai iratok nyilvánosságra hozatalát, amelynek szerinte az Egyesült Államok és Európa közti bizalom aláásása az alapvető célja.

"Politikánkat és elképzeléseinket nem szabad ilyen szövegrészletekre alapozni" - fogalmazott Nikolaj Mladenov, és kifejezte azon meggyőződését, hogy a napvilágra került táviratdarabok nem fogják kedvezőtlenül befolyásolni a diplomáciai kapcsolatokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását