2024. május 9. - Gergely

Hófehér takaró alatt az ország

A reggeli óráktól ismét intenzív havazás kezdődött az ország legtöbb területén. Rengeteg a baleset a közutakon, sószórók akadtak el, a Mávinform közlése szerint pedig több vonalon is késnek a vonatok.
2010. december 3. péntek 08:54 - HírExtra
Csúszós útszakaszok Győrnél

Lassan és nehezen járhatók az utak Győr-Moson-Sopron megyében a reggel óta tartó havazás miatt; a megye több pontján árokba csúsztak járművek, autók ütköztek - közölte a Magyar Közút Zrt. megyei ügyeletese.

Huszár Tibor elmondta: az 1-es főúton, Győr és Abda között három személykocsi ütközött, egy sérültet szállítottak kórházba a mentők. Győrszemere külterületén kamion autóbusszal ütközött, személyi sérülés ott nem történt.

Győr és Pápa között, a 83-as főúton, Győrszemere belterületén egy darabig elakadt kamionok akadályozták a közlekedést, mert a járművek az emelkedőn nem tudtak felhajtani. Az érintett útszakasz időközben felszabadult.

A megyében nincs járhatatlan út. A főutak hókásásak, a mellékutak letaposott havasak. A több helyütt kialakult jégbordák miatt az autósoknak csúszós útszakaszokkal kell számolniuk.

Nógrádban is felszabadultak az utak


Nógrád megyében megszűnt a havazás, a főutak latyakosak, a mellékutak viszont havasak, hókásásak - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága az MTI-vel pénteken.

A cég tájékoztatása szerint télies útviszonyok között, de járhatóak az utak. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a kopott gumival futó, nem megfelelő műszaki állapotú tehergépjárművek sorra akadnak el, a legkisebb emelkedőn is megcsúsznak, keresztbe fordulnak, és órákra megbéníthatják a forgalmat.

A nógrádi főutakon a sózást követően a latyak ekézése zajlik, a zrt. valamennyi munkagépe dolgozik.

Ismét szabadon járható a 86-os főút


Megindult a forgalom a 86-os számú főúton, és a Szombathelyen és Körmenden félreállított kamionok is folytathatják útjukat - közölte a rendőrség.

A kamionokat a reggeli órákban azért állították félre, mert a 86-os főút Zala megyei szakaszán több kamion az árokba csúszott, és ezek akadályozták a forgalmat.

Leibinger Eszter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közleményében hangsúlyozta: a közlekedőknek továbbra is téli útviszonyokra, csúszós utakra kell számítaniuk, ezért azt tanácsolja, hogy csak az induljon útnak, akinek halaszthatatlan teendői vannak.

Majdnem négyszázan takarítják az utakat


A társaság összesen 79 munkagéppel és 381 emberrel folyamatosan dolgozik a hó eltakarításán és az utak síkosságmentesítésén. A munkagépek a mintegy 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon takarítanak. A gyalogátkelőhelyek, közjárdák, közlépcsők tisztítását kéti erővel végzik.

A mellékutak takarítását csak a főútvonalak megtisztítását követően, a csapadék megszűnése után 7-8 órával tudják megkezdeni - írták a közleményben.

A közösségi közlekedés lelassult, a BKV fődiszpécsere a forgalom fenntartása érdekében a XII. és a XXI. kerületben, illetve egy, a fővárosból kivezető járat útvonalára kért útszórást.
Az FKF Zrt. a közleményben felhívta a magánház-tulajdonosok, illetve a társasházak üzemeltetőinek figyelmét, hogy a gyalogos balesetek elkerülése érdekében az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól. Egyúttal kérik, hogy a havat ne az úttestre tolják.

Egyre több a fennakadás


Beluzsárné Belicza Andrea az MTI-nek elmondta, hogy a Budaörs és Budakeszi közötti utat egyelőre jobb elkerülni a repülőtér környéki emelkedőn tapasztalt nagyfokú jegesedés miatt. Ott a reggeli órákban egy kamion akadt el, de a járművet a tűzoltóknak sikerült elvontatniuk.
Az M3-as autópálya kifelé vezető oldalán, a 15. kilométerszelvénynél, a belső sávban egy kisteherautó csúszott meg és borult rá a szalagkorlátra. A műszaki mentés még tart, de jelentősebb torlódásra nem kell számítani.

Hóeltakarítás miatt váltott pályás útzár lépett érvénybe a 2-es főúton, Vác és Katalinpuszta között, az arra közlekedőknek rövid várakozásra kell készülniük - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, aki ismét felhívta a figyelmet arra: akinek nem muszáj, ne üljön autóba.

Folyamatosan hívják telefonon a Pest megyei katasztrófavédelem ügyeletét is - mondta Lock Erika szóvivő az MTI-nek. Pénteken 10 óráig tízszer riasztották a tűzoltókat árokba csúszott, illetve felborult járművek mentéséhez. Komolyabb személyi sérülés szerencsére eddig nem történt a régió veszélyessé vált útjain - tette hozzá.

Árokba csúszott egy busz

Árokba csúszott egy autóbusz Zala megyében, a 76-os főúton, Nagykapornak és Almásháza között - közölte a rendőrség az MTI-vel.

A balesetben személyi sérülés nem történt. A jármű műszaki mentését félpályás útlezárás mellett végzik - mondta Salamon Róbert, a rendőrség Zala megyei sajtószóvivője.

Nem közlekedhetnek a kamionok


Zala megyében több kamion csúszott az árokba a havas utakon, a koccanásos balesetek miatt a szomszédos megye felől érkező kamionokat félreállítják Szombathelyen és Körmenden - közölte a rendőrség péntek reggel az MTi-vel.

A havas, csúszós útviszonyok miatt csak az induljon el, akinek halaszthatatlan teendői vannak - fűzte írta Leibinger Eszter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányág szóvivője a közleményben.

Erős havazás Vasban


Kecskés Péter elmondta: Vas megyében egyelőre minden út járható, de a közlekedőknek téli útviszonyokra kell készülniük. Csütörtökön este is havazott, így a hóréteg vastagsága helyenként elérheti a 30 centimétert is.

A közútkezelő és a katasztrófavédelem ügyeleteseinek tájékoztatása szerint személyi sérüléssel járó közlekedési baleset nem történt éjszaka a megyében, de néhány árokba csúszott járművet menteni kellett, és egy fakidőléshez is tűzoltókat hívtak.

Még járhatóak az utak Komárom-Esztergomban


Előző este és hajnalban kétszer is megelőző sózást végeztek a munkagépekkel, de a jelenleg is szakadó havat már nem lehet azonnal eltakarítani. Eddig négy centiméternyi hó esett, de az előrejelzésekben tíz centiméteres hóréteget is jeleztek - mondta Varga Bálint.

A reggeli órákban még mindenütt lehet közlekedni, sem a közútkezelőhöz, sem a katasztrófavédelemhez nem érkezett bejelentés járhatatlan útszakaszról, vagy elakadt autókról.

Sószórók akadtak el a nagy hóban

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: a 86-os főúton Zalalövőnél több kamion és a közútkezelő sószórója is elakadt. A járművek nem tudnak felmenni a Rédics irányába tartó szerpentinen, ezért korlátozták a tehergépkocsik forgalmát, és a személygépkocsik is csak félpályán tudnak közlekedni. A forgalmat rendőrök irányítják.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Zala megyében történt elakadások miatt a kamionokat Szombathelyen és Körmenden félreállítják a rendőrök, ezért torlódásra lehet számítani.

Salamon Róbert, a rendőrség Zala megyei sajtószóvivője elmondta; elakadt teherautókat mentenek a 74-es főúton, a baki tetőnél lévő körforgalomnál is. Ezen a szakaszon csak egy sávon lehet közlekedni. Egy keresztbe fordult tehergépkocsi miatt félpályás útlezárást vezettek be a 75-ös főút zágorhidai elágazójánál is.

Zalaszántó és Bazsi között a Sümegről Keszthelyre közlekedő autóbusz akadt el, mentése folyamatban van.

Busa Csaba, a Zala Volán személyi közlekedési igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a menetrend szerinti járatok nem tudnak eljutni a Zala megyei Gosztolára és Liszóba, és szinte valamennyi autóbuszjáratnál késésekre kell számítani.

A közútkezelő ügyeletese elmondta: az utakat folyamatosan sózzák, a megyeszékhely környékén hét, Lenti és Nagykanizsa térségében pedig öt-öt munkagép gép dolgozik.

Késnek a buszok Győr - Moson - Sopron megyében

A reggel óta tartó havazás és a csúszós utakon bekövetkezett ütközések, összecsúszások miatt késnek a helyközi autóbuszok Győr-Moson-Sopron megyében, bár a helyzet a délelőtti állapothoz képest javult - közölte Kisalföld Volán Zrt. forgalmi igazgatóhelyettese.

Bognár László elmondta: a nap folyamán 50-60 perces késések is voltak. A közlekedés leginkább a Győr és Sopron közötti 85-ös főúton lassult le. A 85-ösön Csorna és Győr között számos autó két óra alatt tette meg a mintegy 30 kilométeres távolságot.

Az emelkedők helyenként megoldhatatlan feladat elé állították a buszokat. Pannonhalmán a várhoz, továbbá Ravazdra és Győrújbarát-hegyre délelőtt nem tudtak felmenni a járművek. Kora délután a pannonhalmi vár és Ravazd már elérhető volt közösségi közlekedéssel, Győrújbarát-hegyre azonban továbbra sem tudnak felhajtani a járművek.


Forrás: MTI/Hírextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását