2024. május 2. - Zsigmond

Őrizetbe vették a 12-szeres gyilkosság tetteseit

A kubanyi Kuscsevszkajában elkövetett, bestiális 12-szeres gyilkosság tetteseit kinyomozták, őrizetbe vették, már nincs mitől félni - jelentette ki Alekszandr Tkacsev, a Krasznodari terület kormányzója a helyszínen.
2010. december 1. szerda 10:27 - HírExtra
Ennek ellenére az emberek továbbra is rettegnek és hallgatnak. A bűncselekmény, valamint a nyomozás az oroszországi lét legmélyebb bugyraiba világított be, és egyre világosabbá válik, hogy nagyon sok helyen ugyanolyan bűnbandák uralkodnak, mint ebben a faluban.

November 4-én 12 embert, köztük négy gyereket gyilkoltak meg bestiális módon Kuscsevszkaja egyik módos villájában. Ezután felgyújtották a házat, de az nem égett le. Kiderült, hogy a Capok testvérpár, szintén helybeli farmerek, afféle adót vetett ki a többi gazdálkodóra, és ennek behajtására egész bandát szervezett. Az egyik fivért megölték, de Szergej Capok folytatta.

Ő egyetemet végzett, a szociológia doktora, disszertációjának címe: A mai falusi lakos életmódjának szociokulturális sajátosságai és értékei. Mi több, egy ideig a járási önkormányzat képviselője volt, és indult a polgármesteri tisztségért.

A Capok-banda néhány éve meggyilkolt egy apát és fiát, akik szembehelyezkedtek Capokékkal, majd ugyanezen okból a helyi önkormányzat vezetőjét is, de a gyilkosságok tetteseit nem találták meg. Most a nyomozás hamar kiderítette: ez a vér is a banda kezéhez tapad, és tagjai csak a múlt évben sok más bűncselekmény mellett legalább 200 lányt és nőt erőszakoltak meg.

Az áldozatok közül mindössze 25 tett feljelentést, és ezekben az ügyekben sem történt semmi. A kezük messzire elért, a helyi rendvédelmi szervek is Capokék zsebében voltak, de a járási, sőt a megyei illetékesek is: megfizették vagy megfélemlítették őket, megosztották velük a beszedett sápot, az emberektől elvett házakat, telkeket. A helyi rendőri vezetők pedig takargatták, elkenték, lezárták az ügyeket. Most veszik őket őrizetbe egymás után.

A helybeliek döbbenetükben először elmondták a nyomozóknak, hogy mit láttak, de amikor néhány nap alatt elfogtak hat gyanúsítottat, és rájöttek, kik követték el a szörnyű gyilkosságokat, újra elhallgattak. Olyannyira, hogy noha az áldozatok sikolyait bizonyosan a fél faluban hallani kellett, a szomszédok állították: nem hallottak semmit, sőt a kerítéseiket őrző kamerák "véletlenül éppen ki voltak kapcsolva".

Némelyik újságírónak pedig meg is mondták: akkor is hallgatni fognak, ha a banda újra gyilkolni fog. A mészárlásban ugyanis legalább húszan vettek részt, köztük egy 16 és egy 17 éves fiú is. Pontosan nem tudni, hány tagja volt a Capok-bandának.

A hallgatást az sem törte meg, hogy több illetékes a központi tévé útján kérte a helyiek segítségét, és fogadóórát tartott a helyszínen Alekszandr Basztrikin, az ügyészség mellett működő nyomozati bizottság elnöke. A bejelentkezéskor üzenetrögzítőre kellett mondani a találkozó tárgyát, de erre kevesen vállalkoztak, mert attól tartanak, hogy az információ Capokék kezére kerül, és féltik az életüket.

Basztrikinhoz sok más településről eljöttek, és elmondták, hogy náluk hasonló a helyzet. A kuscsevszkajaiak azonban hallgatnak, mert ha most nem tudnak teljesen rendet tenni a hatóságok, és nem zárják be életfogytiglan a banda összes tagját, az életüket féltve el kell költözniük más vidékre.

Egyes lapok szerint nem is csupán "adót" szedtek Capokék, hanem az egész falu egy nagy kábítószer-átrakó és -elosztó hely volt, és a 12-szeres gyilkosság két drogbanda közötti leszámolás volt. Más újságok a bandatagok sorozatos őrizetbe vételét árulásnak tulajdonítják, és különböző bűnszövetkezetek közötti leszámolásnak tartják.

Múlt héten őrizetbe vettek még két gyanúsítottat, de a banda jelentős része külföldre távozott. A két férfit Törökországban találták meg, s amint orosz földre léptek, elfogták őket. Azért tértek haza, mert megígérték nekik: akkor is kézre kerülnek, ha nem jönnek önként, de akkor "élve eltemetik őket örökre".

A Komszomolszkaja Pravda kérdésére, hogy hány Kuscsevszkaja lehet még Oroszországban, Vlagyimir Ovcsinszkij, az Orosz Alkotmánybíróság elnökének tanácsadója kijelentette: "Rengeteg. A hatalmas bűnszövetkezetek az egész országot behálózzák, mint a rákos áttétek, és senki nem foglalkozik velük. Közben számtalan bűncselekményt szándékosan kihagyva meghamisítják a statisztikákat".

Egy voronyezsi farmer azt mondta a lapnak: "Ilyen minden falu és minden járási székhely. De a városokban is így van, csak ott több gazda között oszlik meg az egész". Egy Andrej nevű olvasó pedig meggyőződéssel állította, hogy az egész ország egyetlen nagy Kuscsevszkaja.
Mindezek ellenére a kuscsevszkajai járás belügyi igazgatósága közölte: nincs tudomása arról, hogy a 12-szeres gyilkosság tettesei bűnszövetkezetben ténykedtek volna.

Még vita van arról, hogy a szervezett bűnözésre vonatkozó jogszabályok alapján emeljenek-e vádat a gyanúsítottak ellen. Az állami duma a nyomozati bizottság elnökének részvételével zárt ülésen vitatta meg a Kuscsevszkajában történteket. Közben a gyanúsítottakat a járásból távoli fogházakba szállították, nehogy lefizethessenek valakiket, és nehogy a fogházban megöljék őket, így előzve meg, hogy vallomást tegyenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását