2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Durva támadás

Faller Jenő, a Külügyminisztérium egykori szakállamtitkára szerint Igor Szavolszkij egykori budapesti orosz nagykövet mondta a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent, neki tulajdonított állításokat.
2010. december 1. szerda 18:14 - HírExtra
Ez az újság által idézett dokumentum eredeti változatából is kiderül - mondta.

Faller Jenő az MTI-nek adott interjújában hangsúlyozta: az uniós tagállamokkal folyamatosan egyeztetettek a 2008-as grúziai orosz intervenció ügyében, mindenképpen a területi integritás és a szuverenitás védelme mellett álltak ki, és aránytalannak ítélték az orosz támadást.

Nem háborította fel a Fidesz nyilatkozata, ahogyan azt a Magyar Nemzet állította - emelte ki a volt szakállamtitkár, hozzátéve: egyrészt sosem töltött be politikai pozíciót, így egyébként sem lett volna mérvadó a véleménye, másrészt pedig a kérdéses nyilatkozat több pontjával határozottan egyetért, annak csaknem minden eleme elfogadható.

Az előző kormány "profin" járt el az ügyben - vélekedett.

A diplomáciai iratok kiszivárogtatása "nagyon veszélyes és durva" támadás egy szép és régi szakma ellen a "demagóg nyilvánosság ürügyén" - hangsúlyozta Faller Jenő. Hozzátette: a diplomácia olyan szakma, ahol szükség van a diszkrécióra, "háttér-tárgyalásokra, előzetes megbeszélésekre, helyzetelemzésre, puhatolózásra". Már korábban, "a lenini időkben" is próbálkoztak a diplomácia teljes nyilvánossá tételével, és akkor is bebizonyosodott, hogy ez nem működik - emlékeztetett.

Mint kifejtette: a diplomáciának alapvetően három része van, a nagyobbik része publikus, nyilvános, de van egy diszkrétebb, és egy kifejezetten titkos része is, amely egyben a legkisebb is.

A magyar-amerikai kapcsolatoknak alighanem egyáltalán nem árt majd ez az ügy, mivel a két ország külpolitikája hasonló elvekre és érdekekre épül - mondta.

Faller Jenő szerint a kiszivárogtatás leginkább a demokráciának árthat, ezért valószínűleg "nem demokratikus erők" állhatnak a háttérben. Pár napon belül ugyan elülhet az ügy, de 2001. szeptember 11-e óta megváltozott a világ gondolkodásmódja, a korábban elképzelhetetlennek tűnő dolgok megtörténését is lehetségesnek tartják az emberek, ilyen ez a kiszivárogtatási eset is - fogalmazott.

Megváltozhat a szakma, a diplomaták már nem tudnak úgy dolgozni, mint régen - figyelmeztetett az egykori szakállamtitkár. Éppen ezért a kiszivárogtatást Faller Jenő nagy felelőtlenségnek tartja.

A Der Spiegel német hetilap internetes kiadásában arról számolt be, hogy a WikiLeaks oknyomozó portál Magyarországra vonatkozóan 734 diplomáciai iratot szivárogtatott ki, a dokumentumok túlnyomó többsége 2006-ból, illetve az azóta eltelt évekből származott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását