2024. június 2. - Kármen, Anita

Svájci galéria magyar aukciója

A svájci Biksady Galéria csütörtökön tartja első aukcióját Budapesten, a Gozsdu udvarbeli G13 Galériában. A 184 tételes, igen változatos anyag sok grafikát tartalmaz, de vannak kiemelkedő plasztikák, festmények és fotók is.
2010. november 21. vasárnap 16:06 - HírExtra
Sipos Dániel, a galéria Svájcban élő, magyar származású tulajdonosa a válogatás szempontjairól az MTI-nek elmondta: egyaránt fontosnak tartja, hogy az aukción ott legyenek a nemzetközi mezőnyben elismert magyar művészek. Szempont volt az is, hogy az itthon elfeledett vagy kevéssé bevezetett, XX. századi magyar és külföldi mesterek is helyet kapjanak. Ugyanígy a kortársak, az úgynevezett post war nemzedék (a második világháború után alkotók), kiemelten a szürrealizmus, az op-art, a pop-art képviselői. Ők azok, akiknek viszonylag kevés munkájuk forog a magyar aukciókon.
     Az árképzésről szólva megjegyezte, a nemzetközi piac árainál 10-20 százalékkal alacsonyabbról indítanak. Mivel az árverést nemzetközi szinten is meghirdették, azt várják, hogy jelentős külföldi érdeklődés lesz, éppen a kedvező árak és a kínálat magas minősége miatt.
    A legtöbbet, 9 millió forintot egy késői, 1940-es Moholy-Nagy László által készített ceruza és pasztell technikájú jelzett lapért kérnek. Ezt 6,5 millió forinttal egy egyedi Kassák Lajos-képarchitektúra követi. Az 1922-as datálású grafikát Kassákné ajándékozta László Károly svájci műgyűjtőnek. László Károly gyűjteményéből még számos tétel származik, többek között a német expresszionista William Wauer kubofuturisztikus bronz plasztikája 6,5 millió forintos induló árral.
    A XX. századi modern absztrakt plasztika nemzetközi élvonalában számon tartott Étienne Beothy, (Beöthy István) spirálisan csavarodó, hajlékony figurális bronzszobráért 1,2 millió forintról lehet ajánlatot tenni.
    Kádár Béla gouache technikájú Macskás kompozíciója 4,4, míg Testvérek című temperája 4 millió forintos kikiáltási árat kapott. A holland aktivistákhoz, a De Stijl művészcsoporthoz csatlakozott magyar születésű Huszár Vilmostól négy konstruktív üvegablak-tervet lehet megvenni 1,2, és 1,4 millió forintért. A szürrealista Edgar Ende vörösben-sárgában játszó Madár című vásznáért , 2 millió forintot kérnek.
    Nyolc André Kertész- és hat Martin Munkácsi-fotót is kínálnak, egy részük vintázs, más részük későbbi, de számozott nagyítás. Jól ismert, sokszor reprodukált fényképek- 500 ezer és 1,5 millió forint között várják licitálójukat.
    Joan Miró Tracé sur l'eau (Nyomok a vízen) című albumának akvarell sorozata kőnyomatos eljárással száz számozott, szignált kiadványban jelent meg 1963-ban. Ebből a 18-as sorszámú példány lapjait árverezik, laponként 180 ezer forintért, de a legértékesebb, dupla oldalméretű, színeiben is különböző, kalligrafikus jeleket tartalmazó lapért tízszeres, 1,8 milliós a kikiáltás
    Sok litográfiát, szitanyomatot, linómetszetet, rézkarcot is kínálnak. Lehet licitálni sokszorosított Picasso-, Vasarely-, Mondrian-, Jean Cocteau-lapokra 100 és 400 ezer forint között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását