2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Mindent elvittek a BÁV aukciójáról

Sikeres volt a BÁV háromnapos - keddi, szerdai és csütörtöki - árverése. Mindhárom napon megtelt az aukciós ház, és majdnem mindent meg is vettek.
2010. november 11. csütörtök 22:32 - HírExtra
Legtöbb érdeklődőt az első napi ékszer aukció vonzott, amikor még az utcáról is licitáltak a válogatottan szép arany-, gyémánt- és drágakő-kollekcióra.

Akadt gazdája a milliós és a néhány tízezer forintos tételeknek is. Az alacsonyabbra árazott gyűrűk, nyakláncok, kitűzők és karkötők vélhetően olyan tulajdonosokhoz kerültek, akik másokat vagy magukat ajándékozták meg velük. De a 160 ezer forintról 550 ezerre felvert art deco szoliter gyűrű már befektetési célt is szolgálhatott. Csakúgy, mint az 1900-ból való duplafedeles férfi zsebóra, amely 1,5 millió forintra duplázott. Vagy a nap legdrágábban, 4 millió forintért leütött tétele, egy Breitling férfikaróra.

Nem hagyott alább a vásárlási kedv a második napon sem, amikor festmények, valamint bútorok és szőnyegek kerültek kalapács alá. Bár az elkelési arány valamivel alacsonyabb maradt. A 174 festmény háromnegyed részben azért így is elkelt. Megvették a XVII-XIX. századi osztrák, német, németalföldi mesterek képeit, általában 2-300 ezer forintos kikiáltásuknál 100 ezer forinttal többért. A magyar anyag legdrágább tétele, Jándi Dávid méretes olajképe megtartotta vezető pozícióját, és 5,5 millió forinttal a háromnapos árverés legmagasabb leütését hozta.

Megadták a 3,2 milliót Vaszary János tájképéért. Néhány licitlépcsővel 1,8 millióra emelkedett Aba Novák Vilmos férfiportréja, és Mednyánszky László vízparti tája, Basilides Barna szecessziós, Vadkanvadászat című vászna pedig 1,1 millióért ment el. A jellegzetes francia utcarészletek festőjének, Corini Margitnak mindkét vásznát alaposan felverték, 90, illetve 100 ezer forintról 380, illetve 800 ezer forintra.

Emelkedett pillanat volt, amikor jótékonysági célra, a vörösiszap-károsult gyermek javára elárverezték Istókovits Kálmán freskótervét. Többen emeltek tárcsát érte, de végül egy telefonos vevőnek ütötték le 700 ezer forintért. Ezt az összeget a BÁV ugyanennyivel megtoldotta.
A bútor szekcióban egy dúsan faragott, XIX. századi, egymillióra tartott hálószoba garnitúra duplázott. A többi nagy értékű együttes megmaradt, de jól vitték a százezer forint alá árazott kisbútorokat.

Vonzó volt az iparművészeti műtárgyak sora a harmadik napon. Emelt áron vitték el a bécsi, pesti asztali- és díszezüstöket. Sokat adtak a XVII-XVIII. századi augsburgi, nürnbergi, erdélyi darabokért. Így az 1610-20 közé datált, nürnbergi reneszánsz szőlőfürt serleg 1,2 millió forintról szárnyalt 2,8 millióra, egy nagyszebeni barokk pohár 1,2 millióért kelt el. 440 ezer forintról licitálták egymillióra a 48 darabos díszmagyar garnitúrát. Egy nagyméretű ezüst emléktál értékét bizonyára ajándékozási vésete is megemelte. A "gr Széchenyi Zsigmond barátomnak szalonkázásunk emlékére, Nagyvárad, 1924." feliratú tál 40 ezer forintos indítás után tízszeres emelkedéssel, 400 ezernél ért célba.

A harmincdarabos Zsolnay-kollekció is népszerű volt. Gyűjtők versenyeztek értük és többször adtak milliókat egy-egy szép, szecessziós darabért. Egy ülőkéért 1,1 milliót, az 1900-as párizsi világkiállításra készült dísztálért 1,6 milliót, egy virágtartóért 1,2 milliót és egy Marc Lajos formaterve alapján készült vázáért 1,7 millió forintot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását