2024. május 6. - Ivett, Frida

Szuperkoncert a fogyatékkal élőkért - fellép a Quimby , a Kiscsillag és a Csík

Fogyatékossággal élő fiatalok építenének közösségi otthont maguknak. A pénzt egy megakoncerten gyűjtik hozzá. November 21-én a Quimby, a Kiscsillag, a Csík zenekar, a Nemadomfel és Ön segít.
2010. november 19. péntek 12:59 - HírExtra
Mindenki segít

Többek közt a Nemadomfel együttes szervezésében igazi szuperkoncertet rendeznek szombat este a Papp László Arénában. A jótékonysági rendezvényen fellép a Quimby, a Kiscsillag és a Csík zenekar is.

Mindezt egy nemes ügy szolgálatában teszik. A koncert bevételeiből fogyatékos gyerekeknek építenek lakóotthont, méghozzá nem is akárhogyan. A környezettudatosság jegyében passzívházat készítenek, melyek építésében az otthon leendő llakói vállalnak aktív szerepet, azaz ők fogják felépíteni az épületet.

A építkezés azonban nagyon sok pénzbe fog kerülni, ezért is fogott össze a magyar zenei élet krémje a Nemadomfel együttessel együtt, hogy megteremtsék az otthon létrehozásához szükséges anyagi feltételeket.


Fotók: Varga Imre

A jegyárakból származó bevételeken kívül a koncert szervezői az előadás alatt is adományokat gyűjtenek a közönségtől. Az előző két év tapasztalatai alapján nagyon kedves a közönség, mindenki segíteni szeretne valamivel. A szervezőknek csak egy kérése van: aki szeretne adományozni a jó ügy érdekében, készpénzt vigyen magával a koncertre, mert bankkártyás átutalást sajnos nem tudnak kezelni a helyszínen.

Fogyatékkal az egészségesekért

A Jobb velünk a világ! – Fogyatékosok az „egészségesekért” alapítvány gondoskodása mellett megvalósuló nagyszabású eseményről és céljairól így vallanak maguk a szervezők:

2010 a harmadik olyan év, amikor fogyatékos fiatalok és nem fiatalok, középiskolások és egyetemisták, zenészek, erdélyi árva gyerekek, magyarországi cigány emberek, civil szervezetek dolgozói, döntéshozók és még hosszan sorolhatnánk ki mindenki fog össze egy jó ügyért.
Ahogy az előző két évben, ez a nagyon színes csapat, az egész programot kitaláló fogyatékos fiatalokkal az élen, idén is merészet és különlegeset álmodott.

A cél az idei arénás koncert bevételéből egy lakóotthon felépítése fogyatékossággal élő fiatalok számára és egyben általuk, mégpedig passzív ház formájában. Ez már önmagában is egy kivételes ötlet, hiszen az első ilyen, környezettudatos középület épül fel, de az ügy emellett egy sor üzenetet hordoz:

Környezettudatosság

A környezettudatosságra szeretnénk felhívni a figyelmet, arra, hogy mindannyian felelősek vagyunk szűkebb-tágabb környezetünkért; hogy ne csak elvegyünk belőle, ne csak az állandó fogyasztási kényszerek mentén éljünk– mindenki érdeke, hogy egy élhetőbb világot építsünk és hagyjunk örökül!

Egy olyan, más szempontból is referenciaértékű lakóotthont tervezünk, mely az önálló életterek kialakításával a magánélet fontosságát hangsúlyozza a fogyatékossággal élő emberek életében. Az ilyesmibe a mókuskeréken nem igazán gondolunk bele, ha nincs közvetlen vagy közvetett érintettség… pedig mindannyian csak ugyanazokra az egyszerű dolgokra vágyunk;

A programban szervezőként és fellépőként résztvevő fogyatékos fiatalok ezúttal is a maguk példájával mutatják meg, hogy milyen jó (nem csak fontos, jó is!) úgy élni, hogy felelősséget vállalunk nemcsak magunkért, hanem másokért, a környezetünkben élőékért is; a jót, hogy valami kicsit jobb legyen az életünkben, ezek a fiatalok nem elvárják, hanem mindent megtesznek érte. A ház leendő lakói maguk is aktívan részt vesznek az egész szervezési folyamatban, a későbbiekben pedig, beköltözés után, maguk lesznek gazdái, felelősei annak fenntartásáért.

Hogy képesek vagyunk-e jobbá tenni a világot, ami az enyém, a tiéd, az övé, a miénk, az a mi döntésünk. A lehetőség, a gazdagság mindenkiben ott van. Közhelyes, de tényleg nem az számít, honnan jövünk. Egyszerű ez.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását