2024. május 13. - Szervác, Imola

Nincs uniós megállapodás

Nem állapodtak meg az Európai Unió tagországai az Európai Parlamenttel az EU jövő évi költségvetéséről a hétfőn éjfélkor lejárt határidőig.
2010. november 16. kedd 09:25 - HírExtra
A két döntéshozó intézmény között előzőleg már közeledtek az álláspontok az idei 123 milliárd eurós költségvetés 2,9 százalékos emelkedését illetően, de a tagországok egy csoportja nem fogadta el az EP követeléseit, amelyek célja az volt, hogy a parlament - a tavaly életbe lépett Lisszaboni Szerződésnek megfelelően - nagyobb beleszólást kapjon a büdzsé alakításába.

A képviselőtestület eredetileg 6,2 százalékos növelést akart, de ettől a pozíciójától a tárgyalások során elállt. Jerzy Buzek, az EP elnöke a találkozó után kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy néhány tagország akadályozta meg a kompromisszumot. Néhány diplomata ugyanakkor azt hangoztatta, hogy az EP követeléseinek nem volt közvetlen köze a jövő évi büdzséhez.

Az Európai Bizottságnak most új javaslatot kell készítenie, és amíg arról nincs megállapodás, az EU az idei költségvetési szinttel vág neki - havi egyenletes bontásban - a következő esztendőnek. A két fél tárgyalói mindazonáltal a hétfői kudarc után reményüket jelezték, hogy legkésőbb az egy hónap múlva esedékes állam- és kormányfői EU-találkozón sikerül megoldást találni a patthelyzetre.

Utoljára 1988-ban nem tudtak megegyezni az uniós intézmények ebben a témában. A költségvetésről azért is alakult ki ádáz vita az intézmények között, mert a nemzeti megszorítások idején több tagállam jelképes értékűnek tartja az uniós büdzsé korlátozását.

A mostani alkudozásban emellett már esetenként helyet kaptak azok a megfontolások, amelyek a következő hosszú távú (2014-2020) uniós keretköltségvetés vitájában várhatók. A vitát a pozíciók alakításának szintjén már a jövő év első felében esedékes magyar EU-elnökség alatt elkezdik majd a tagországok.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását