2024. május 3. - Tímea, Irma

Átadták az új kerékpárutat

Mintegy nyolc kilométernyi új kerékpárutat adtak át a forgalomnak szombaton a dél-szlovákiai Révkomáromban - közölte a Bumm című szlovákiai magyar hírportál.
2010. november 14. vasárnap 13:47 - HírExtra
A másfél millió eurós fejlesztés nagy részére a két Komárom (Révkomárom és a magyarországi Komárom) önkormányzata pályázati úton nyert anyagi támogatást a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program alapján.

"Az európai pénzek a kerékpárutak esetében jó helyre kerülnek" - jelentette ki Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter, aki részt vett az útszakasz átadásán.

A Vág-Duna partján meglévő utak felújítása mellett új útvonal kiépítésére is sor kerül a töltésen. Az útszakasz a Szent Borbála hajóétteremnél kezdődik, kikerüli a Vág hídjának forgalmát, mert alatta húzódik, majd egészen a Holt-Vág végéig, Kabátfaluig folytatódik. Ott megkerüli a Holt-Vágot, és visszacsatlakozik a Vág-parti szakaszra - fejtette ki újságíróknak Bastrnák Tibor, Révkomárom polgármestere (Híd) a helyszínen.

Bastrnák ismét pályázik a polgármesteri tisztségre. Az új kerékpárút átadását már "áthatotta a kampányidőszak hangulata, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) polgármester- és képviselőjelöltjei is megjelentek a rendezvényen fehér szélkabátban +Komárom változást érdemel+ felirattal" - írja a Bumm.

Az új kerékpárút négy méter szélességű lesz, szegélyekkel kirakva. Emellett a közvilágítást is kiépítik az egész szakaszon, és szemétkosarakat is elhelyeznek. A kerékpárosok mellett a görkorcsolyások is igénybe tudják majd venni az útvonalat. A projekt részeként a VI. bástya mellett kibontott fal is megújul. A bekötőutak továbbra is elérhetőek lesznek az autósoknak, a forgalom kizárása a vízpartra vonatkozik.

"A magyarországi útszakasz tervezett összköltsége 425 ezer euró fölött volt, míg a szlovákiai részen több mint 1,427 millió euró szerepelt a tervekben. A közbeszerzés folyamán sikerült megspórolnunk közel 300 ezer eurót, így a végső összköltség a tervezett 1,852 millió helyett 1,546 millió euró lesz" - közölte Bastrnák.

Az uniós pénzek a kiadások mintegy 85 százalékát fedezik. Az új kerékpárút összeköti a két Komáromot. A szlovákiai Révkomáromban 7,03 km, a magyarországi Komáromban pedig 1,33 km bicikliutat alakítanak ki.

A révkomáromi önkormányzat már elfogadta az önrész vállalását egy további útszakaszhoz. Az újabb pályázatban a város a mostani szakasz folytatását szeretné kiépíteni. A 15 kilométeres bicikliút egészen Gútáig húzódna, Révkomárom és Gúta is vállalna önrészt az építkezésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását