2024. május 6. - Ivett, Frida

Tihany: épül a turistaközpont

Turisztikai látogatócentrum alapkövét rakták le csütörtökön Tihanyban, a bencés apátságnál.
2010. november 11. csütörtök 16:13 - HírExtra
Korzenszky Richárd, az apátság perjele az alapkő letételekor elmondta, hogy a hegyoldalba süllyesztett fogadóépület létesítéséhez 130 millió forint uniós támogatást nyertek, 25 milliót pedig az apátság tesz hozzá. Közlése szerint a mintegy 100 embert befogadó előadóteremben rövid filmet vetítenek majd az apátság múltjáról, kultúrtörténeti jelentőségéről, a szerzetesek életformájáról - az ismertető 10 nyelven fog megszólalni -, és a "hegybe simuló" épületben (70 százaléka a terepszint alatt lesz) úgynevezett kiszolgáló helyiségeket is kialakítanak.

Mint a perjel aláhúzta, nagy szükség volt már egy turisztikai fogadóhelyre ahhoz, hogy kulturált, európai színvonalon fogadhassák a sok látogatót. A tihanyi bencés apátságot elsősorban a XI. századi altemplom és az ott található I. András király sírja, valamint a barokk templom értékei és szépségei miatt keresik fel a turisták - mondta a perjel, megjegyezve: természetesen a település szépsége és a kivételes balatoni panoráma is nagy vonzerő.

"Tihany szláv szóként békét jelent, és a bencések azt vallják: béke az érkezőnek, áldás a távozónak" - idézte fel a Korzenszky Richárd, rámutatva arra is, hogy mindenkinek kötelessége "jövőt építeni", a látogatóikat pedig békességgel, szép épületben fogadni.

Pál Béla (MSZP), a parlament sport- és turisztikai bizottságának elnöke azt emelte ki, hogy a tihanyi apátsági látogatóközpontnak nyújtott támogatással - amelyet még a kormányváltás előtt döntöttek - az akkori kormánypárt és ellenzék egyaránt egyetértett. Utalt arra, hogy az utóbbi két évben a félsziget gyönyörű települése összességében 1,2 milliárd forint fejlesztési összeghez jutott az összefogás eredményeként. Ezt az összeget ugyanis az önkormányzat, az apátság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park közös pályázatokon nyerte el - tette hozzá.

Tósoki Imre (Fidesz-KDNP), Tihany polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy jövő tavasszal minden bizonnyal elindulhat a település központjának a megújítása is: a Tihanyi legenda elnevezésű projektre mintegy 600 millió forint uniós támogatást nyertek, amelyhez az önkormányzat 200 milliót tesz hozzá.

Ebből 2013 tavaszáig megújul és díszburkolatot kap a központi tér - a parkolókat onnét "kiviszik" a település szélére -, megszépül a Piski-sétány, a Batthyány és a Visszhang utca, valamint a Halász-köz; mindegyiket sétáló utcává alakítják át, a megváltozó faluközpontban sok virágot, zöldfelületet létesítenek, és szobrokat is elhelyeznek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását