2024. június 16. - Jusztin

A pápa levele Ahmadinezsádhoz

A vallások és kultúrák közötti párbeszéd alapvetően fontos út a béke felé - írja XVI. Benedek pápa a Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfőhöz írt levelében, amelyet Jean-Louis Tauran, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke adott át Teheránban.
2010. november 11. csütörtök 15:57 - HírExtra
"A béke mindenekelőtt Isten ajándéka, amelyre imáinkban törekszünk, de a jóakaratú emberek erőfeszítéseinek eredménye is" - állapította meg az egyházfő a csütörtökön nyilvánosságra hozott levélben. "E tekintetben minden vallás híveinek különös felelőssége van és döntő szerepe lehet abban, hogy együttműködjék a közös kezdeményezésekben" - fogalmazott a pápa.


XVI. Benedek utal rá, hogy a püspöki szinódusnak a Közel-Kelettel foglalkozó múlt havi rendkívüli ülése jó alkalmat adott a gondolkodásra és eszmecserére a térség helyzetéről és az ott élő katolikus közösségek előtt álló nagy kihívásokról. Egyes országokban a közösségek nehéz körülmények között élnek, hátrányos megkülönböztetés, sőt erőszak sújtja őket, s nem tudják szabadon megélni és nyilvánosan megvallani hitüket.

Az Iránban és a világ más részein élő katolikusok erőfeszítéseket tesznek az együttműködésre honfitársaikkal, hogy lojálisan és becsülettel hozzájáruljanak a közjó érvényesüléséhez abban a társadalomban, amelyben élnek, a béke és a megbékélés építőivé válva - folytatódik a levél. Ennek szellemében a pápa kifejezi reményét, hogy tovább fejlődik a Szentszék és Irán már most is létező szívélyes viszonya, amint a helyi (katolikus) egyház és az iráni polgári hatóságok kapcsolata is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását