2024. június 14. - Vazul

Rudaine megállítaná Izraelt

A palesztin elnök a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását kérte.
2010. november 10. szerda 22:20 - HírExtra
A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását kérte szerdán Mahmúd Abbász palesztin elnök a megszállt palesztin területeken folytatott izraeli telepbővítés megtárgyalására.

Erről a politikus szóvivője, Nabil Abu Rudaine számolt be. Izrael hétfőn jelentette be, hogy jóváhagyta 1300 lakás felépítését a főleg arabok lakta Kelet-Jeruzsálem és annak környékén.

Rudaine hangoztatta, valamit kell tenni nemzetközi szinten, hogy megállítsák az izraeli kormány telepbővítését Ciszjordániában, ideértve Jeruzsálemet is. Hozzátette: Abbász elnök utasította a palesztin küldöttet a világszervezetben, ahol a palesztinoknak megfigyelői státusuk van, hogy kérje az ülés összehívását.

Abbász, aki elutasítja az erőszakot a palesztin állam megteremtése érdekében, az Izraellel folytatott közvetlen tárgyalásokat tartja továbbra is elsődlegesnek a béke megteremtésének folyamatában. Azonban már jelezte: a párbeszéd kudarca esetén az Egyesült Államok és a Biztonsági Tanács támogatását kéri majd egy palesztin állam létrehozásához.

A ciszjordániai izraeli telepbővítés nem kívánatos eredményhez vezet a béketárgyalásokon - ezt már Hillary Clinton amerikai külügyminiszter jelentette ki szerdán Washingtonban. Újságírók előtt kifejtette, hogy továbbra is lehetséges és szükséges megállapodni a békéről a Közel-Keleten, az Egyesült Államok pedig folytatja erőfeszítéseit a tárgyalások újrakezdése érdekében. Hangoztatta ugyanakkor, hogy Washington mélységesen csalódott az izraeli telepépítések felújítása miatt. Egyben bejelentette: az Egyesült Államok 150 millió dolláros újabb segélyt folyósít a palesztinoknak.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását