2024. május 10. - Ármin, Pálma

Obama vajon mit akar?

Az Egyesült Államoknak többet kell tennie azért, hogy javuljon kapcsolata a muzulmán világgal - jelentette ki szerdán a jakartai egyetemen a világ muzulmánjaihoz intézett beszédében Barack Obama, aki elismerte, hogy nehéz eltörölni "a bizalmatlanság éveit".
2010. november 10. szerda 08:40 - HírExtra
Az amerikai elnök kedden érkezett Indonéziába, a világ legnagyobb muzulmán lakosságú országába. Számára ez egyúttal nosztalgiaút is, mert gyerekkorában négy évet töltött ott. Az egyetemen elmondott beszédében - amely indonéziai programjának csúcspontja volt - szeretettel emlékezett vissza életének erre az időszakára.

A beszéd folytatása annak, amelyet tavaly mondott Kairóban, és amelyben új kezdetet hirdetett az amerikai-muzulmán kapcsolatokban. Továbbra is fennállnak azonban olyan tényezők - a közel-keleti konfliktus megoldatlansága, az amerikai erők iraki és afganisztáni missziója - amelyek miatt a feszültség megmaradt, és Obama népszerűsége csökkent sok muzulmán országban. "Volt haladás a 17 hónapban, de sok tennivaló maradt még" - jelentette ki.

Hatalmas akadályok vannak a közel-keleti békefolyamat útjában, de az Egyesült Államok minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az izraeli-palesztin tárgyalásokon "igazságos" egyezség szülessen - mondta az elnök. Obama az előző nap még bírálta mind az izraelieket, mind a palesztinokat azért, hogy keveset tesznek megállapodásért. Az Egyesült Államok a kudarcok és a sok visszalépés ellenére nem kíméli a fáradságot a térség békéjének és a leendő két államnak - a békében egymás mellett élő Izraelnek és Palesztinának - a megteremtéséért - mondta.

Az egyetemi beszédet megelőzően az elnök és felesége ellátogatott Indonézia legnagyobb mecsetjébe, az Istiqlalba. A mecset imámja elmondta nekik, hogy a közelben lévő keresztény templomba karácsonykor érkező hívek a mecset parkolóját használják, mert a templomnál nem férnek el az autók. Obama később újságírók előtt a vallások közötti együttműködés jó példájának nevezte ezt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását