2024. május 2. - Zsigmond

Két tonna szén-dioxidot juttatunk fejenként a levegőbe

Minden egyes európai két tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelős évente azzal, amit megeszik - számolták ki spanyol kutatók.
2010. november 8. hétfő 10:28 - HírExtra
Az élelmiszerek egész körforgása hatással van az éghajlatra, a szennyvíztisztítást is beleértve. Az Almeríai Egyetem kutatói az emberi táplálkozás széndioxid-termelésre gyakorolt hatását vizsgálták.

Számításuk alapjául egy átlagos spanyol ember 2005. évi élelmiszerfogyasztása szolgált, amely 881 kilogramm volt. A többi európai állam egyenlege is hasonlóképp alakul - jegyezte meg Amadeo Fernandez-Alba, az International Journal of Life Cycle Assessment című szaklapban megjelent cikk szerzője.

Az élelmiszerre vezethető vissza két tonna szén-dioxid kibocsátása, amely az egy emberre jutó mennyiség legalább egyötöde. A táplálék előállítása ezen kívül húsz gigajoule energiába is kerül.

Az éghajlatra tehát az élelmiszerek előállítása van a legnagyobb hatással, különösen a hús- és tejtermékeké. A zöldség és a gyümölcs kevésbé terheli a légkört, de a tendencia itt is hátrányos a környezetre nézve.

A fogyasztók ugyanis egyre kevésbé választják az évszaknak megfelelő termékeket, télen is epret és spárgát kívánnak enni. Ezen kívül egyre több trópusi gyümölcs fogy, amely szállítása révén hatalmas mértékben növeli a széndioxid-kibocsátást - magyarázta Fernandez-Alba a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at).

Mint hangsúlyozta, ökológiailag az a legmegfelelőbb, ha valaki a környékről származó, szezonális termékeket vásárol.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását