2024. május 2. - Zsigmond
Az Űrhódító kiállítás már május óta várja a látogatókat, amit nemrég kiegészítettek egy forradalmi magyar találmánnyal: a „Leóval”. A HírExtra utánajárt, mit láthatnak pontosan az érdeklődők.
2010. november 7. vasárnap 17:56 - Kancsár Edina
A világ első személyi számítógépen használható interaktív asztali 3D-s virtuális valóság terméke  az Űrhódító, ami A számítógépes játék (r)evolúciója című kiállításon látható a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban.

Megkérdeztük az érintetteket meddig látható a kiállítás, mik az érdekességei és mivel bővítették ki pontosan.


Az Űrhódító kiállítás nagy sikerű tárlata a számítógépes játék történetéről és kulturális hatásairól szól. A számítógépes játékok fejlődését mutatja be a kezdetektől napjainkig: a legősibb játékoktól, a Comodor 64-en át, az X-Boxig. A tárlat különlegessége, hogy mindezt játszható módon teszi. Tehát az érdeklődők minden játékot személyesen is kipróbálhatnak. A kiállítás rendezője, Képes Gábor ezt egészítette ki a „Leó” ősi és hightech változatával.

Az ősi változat


Az „Ősleó” elkészítéséhez a feltaláló a háztartásokban fellelhető, legközönségesebb anyagokat használta fel: hurkapálcika, karácsonyfaizzó, szívószál, kerítésdrót, szigetelőszalag, CD-doboz, lámpaállvány – természetesen a testi valóhoz hozzáadva a lelket is: saját fejlesztésű szoftverét. Egy év múlva, 2005 májusában ugyanezzel a deszkamodellel hat első díjat nyert Arizonában, a 21 éven aluli tudósok és feltalálók legnagyobb nemzetközi versenyén, az Intel–ISEF világdöntőn.

A további évek fejlesztői munkájának eredményeképpen a hardvermegoldások alapelvei szinte teljesen lecserélődtek, de tény, már ez a deszkamodell is együtt tudta mindazt, amit mások korábbi próbálkozásai legfeljebb csak részelemekben voltak képesek produkálni: valódi virtuális valóság létrehozása asztali környezetben. Ennek működő prototípusa is megtekinthető a kiállításon.

A „Leo” egy olyan találmány, amely forradalmasítja a számítógépes interakciót, elérhetővé teszi az idáig többnyire csak sci-fi filmekből ismert virtuális valóságot. A találmány segítségével lehetővé vált a 3D-ben való rajzolásra is. Az „új Leó”, más nevén Leonar3Do már egy sokkal fejlettebb találmány, ami szintén szemügyre vehető a tárlaton. A később Leonar3Do-nak keresztelt asztali 3DVR berendezés első deszkamodelljét 2004. június 10-én mutatta be legelőször nyilvánosság előtt az akkor még alig 19 éves Rátai Dániel.

Leonar3Dó működése

A Leonar3Do legfontosabb hardverelemei: a madár (azaza a rajzeszköz), a 3D-s szemüveg és a monitor tetejére elhelyezhető szenzorok. A madár a síkbeli egér funkcióit látja el térben, a speciális 3D-s szemüveg fejpozíció-követéssel lehetővé teszi, hogy a monitor síkjában megjelenő sztereó képet térbeli valóságként érzékeljük.

A szenzorok folyamatosan nyomon követik mind a madáron, mind a szemüvegen elhelyezett LED-ek pozícióját, a központi egységen keresztül információkkal látják el a számítógépre feltelepített Leonar3Do rendszerszoftvert. A rendszer nyílt platformja lehetővé teszi, hogy a bárki számára hozzáférhető SDK (Software Development Kit) segítségével alkalmazások ezrei születhessenek meg a világ szoftverfejlesztői által.

A tárlat november 21-én zár. A záró hétvégén a feltaláló, Rátai Dániel interaktív bemutatót tart a „Leóról”, melynek keretein belül bemutatja, mégis mire használható a találmánya.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását