2024. május 2. - Zsigmond

USA vs Anglia: mi a helyzet az egészségüggyel?

Az angolok jóval egészségesebbek 55 éves koruk körül, mint amerikai kortársaik, mégis korábban halnak meg a rosszabb egészségügy miatt - állítják egy csütörtökön közzétett tanulmány szerzői.
2010. november 4. csütörtök 15:14 - HírExtra
Az amerikai székhelyű RAND és a brit Költségvetési Tanulmányok Intézete (Institute for Fiscal Studies, IFS) kutatói az 55 éves és ennél idősebb amerikaiaknak nagyobb arányban van krónikus megbetegedése, mégis tovább élnek angol kortársaiknál.

"Ha valaki idősebb korában megbetegszik, hamarabb hal meg Angliában, mint az Egyesült Államokban" - hangsúlyozta James Smith, a RAND közgazdásza, a tanulmány egyik szerzője. Mint hozzátette: az ok az lehet, hogy az amerikai egészségügyi rendszer jobb az angliainál, melynek persze ára van.

Az idősebb emberekre jutó ráfordítás az egészségügyi rendszeren belül csaknem a duplája az Egyesült Államokban, mint Angliában. Előbbiben évente fejenként 7538 dollárt (1,4 millió forint) költenek egészségre, míg az OECD országok átlaga 3 ezer dollár (570 ezer forint) körül van fejenként a legutóbbi, 2008-as adat szerint.

A Demography című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányhoz két nagy felmérés adatait használták fel, melyekben több mint 20 ezer, 50 évnél idősebb amerikai és mintegy 12 ezer hasonló korú válaszolt az egészségét érintő kérdésekre.

A kutatók az 55 és 64 év, valamint a 70 és 80 év közötti korcsoportban vizsgálták a krónikus betegségek - diabétesz, magas vérnyomás, szívbetegségek, szívroham, szélütés, krónikus tüdőbetegségek és a rák - arányát, valamint a halálozási rátát. Megnézték a 2002 és 2006 között jelentkezett új betegségek számát is az érintett csoportokban. Kiderült, hogy egy átlag amerikai 55-64 éves korában 3,5-szer nagyobb eséllyel szenved legalább egy krónikus betegségben, mint angol kortársa.

A hetvenes éveikben lévő emberek között csaknem kétszer gyakoribbnak mutatkozott a diabétesz az Egyesült Államokban, mint Angliában: 17,2, illetve 10,4 százalékkal. A rákos megbetegedések arányában még nagyobb különbséget találtak, ezek aránya 17,9, illetve 7,8 százalék volt az adott amerikai, illetve angol korcsoportban.

A halálozási arány 55 és 64 év között közel azonos volt a két országban, az ennél idősebb korcsoportokban azonban az angolok halálozási adatai rosszabbnak bizonyultak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását