2024. június 1. - Tünde

Obamáék megkapták a republikánusoktól

A republikánusok megszerezték a többséget a szövetségi képviselőházban a kedden megtartott félidős választásokon - jelentette egybehangzóan az szavazatszámlálási részeredményekre és az exit-pollokra hivatkozva az MSNBC, a Fox News és a CNN televízió.
2010. november 3. szerda 08:14 - HírExtra
Ha ez igaz, akkor Nancy Pelosi, az Egyesült Államok első női képviselőházi elnöke elveszette hivatalát, amelyet a januárban összeülő, új összetételű kongresszusban John Boehner ohiói képviselő, az alsóházi kisebbség vezetője tölt majd be. A CNN szerint a republikánusok a kamara megszerzéséhez szükséges 39-nél akár egy tucatnyival is több mandátumot szereztek.

A demokratáknak ugyanakkor - John Manchin révén - sikerült megnyerniük a kulcsfontosságú nyugat-virginiai szenátorválasztást, amelyen a júniusban 51 évi szenátorság után elhunyt demokrata Robert C. Byrd helye volt a tét. Ennek a győzelemnek köszönhetően bizakodhatnak abban, hogy legalább minimális többségük marad a szenátusban.

A republikánusoknak a jelenlegi helyeik megtartása mellett 10 mandátumot kellene megszerezniük a felsőház elhódításához. A jelentések szerint eddig ez 3 államban - Indianában, Észak-Dakotában és Arkansasban sikerült nekik. A Kentuckyban győzelmet aratott Rand Paul és a Floridában eredményes Marco Rubio lett az ultrakonzervatív Tea Party két első megválasztott szenátora. Jelölttársuk, Christine O'Donell elbukott a demokrata Chris Coonsszal szemben. Ez utóbbi összecsapást Joe Biden alelnök megüresedett helyéért vívták.

A republikánusok nem elégedhetnek meg azzal, hogy kiegyenlítsék erőviszonyokat, s elérjék az 50-50-es felállást, mert szavazati egyenlőség esetén Biden alelnök szava döntene, aki az alkotmány értelmében hivatalból a szenátus elnöke. A demokrata Andrew Cuomo megszerezte New York állam kormányzói posztját.

Barack Obama elnök közép-európai idő szerint délután hatkor értékeli a választás eredményeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását