2024. május 7. - Gizella

Új szezon: H1N1 és a többiek

Közeledik az influenzaszezon, elkerülhetetlen a tüsszögés és a piros orr. Van mit tenni a kellemetlen tünetek ellen? Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont belgyógyásza segít eligazodni az influenzaellenes „stratégiák” között.
2010. október 28. csütörtök 17:12 - HírExtra
Mely betegségekben szenvedő embereket veszélyezteti leginkább a hűvös időszak veszedelme, az influenza?

A fokozottan veszélyeztetett kockázati csoportok:
- 3 évesnél idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett – idült légzőszervi betegségben szenvedők és asztmás betegek, szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magas vérnyomás- betegséget), a veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is), a krónikus máj- és vesebetegek, valamint az anyagcsere-betegségben szenvedők ( például cukorbetegek vagy súlyos elhízottal);
- várandós nők a terhességi héttől függetlenül;
- azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik;
- ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek;
- tartós szalicilát-kezelésben (Aszpirin) részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt);
- 65 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül
A hivatalos álláspont szerint az idült betegségben, szív és érrendszeri, valamint légúti betegségben szenvedő embereket veszélyezteti leginkább az influenza. Akik immungyengítő, például onkológiai kezelésben részesültek, szintén könnyebben elkaphatják.

Minden egészséges embernek érdeke, hogy ne gyengítse le a vírus, hiszen kihatással lehet a mindennapi munkájákra is, így mindenkinek javasoljuk a védőoltást. Az oltóanyag három esztendős kortól elérhető: tizennyolc év alatt a szülő dönt a vakcina beadásáról.

A vakcina mennyi ideig védi a szervezetet az influenza ellen?


Minden évben új vakcinát készítenek, a Föld déli és északi félteke alapján szerzett mikrobiológiai tapasztalatok alapján, tehát egy szezonális oltóanyagról van szó.

Mennyi idő alatt alakul ki a teljes védettség az emberi szervezetben?


Általában tíz nap, két hét alatt alakul ki a védettség.

Milyen egyéb megelőzést tud javasolni azoknak az embereknek, akik munkájukból eredően nap mint nap emberek között tevékenykednek, így sürgetőbb lenne számukra a védettség kialakulása?

Az influenzavírus csak egy abból a több ezer felsőlégúti fertőző betegségből, ami az embereket veszélyeztetheti. Aki egészséges életet él, ősszel odafigyel a megfelelő mennyiségű gyümölcs - ha nem szereti a gyümölcsöt, akkor vitamin - bevételére. Ezen kívül nagyon fontos a friss levegő, a sportolás, az egészséges étkezés és a dohányzás mellőzése. Ha az ember mindent megtesz, hogy megfelelő állapotban legyen az immunrendszere - külön kiemelném a stresszhelyzetek kezelését - akkor az előbb felsoroltak összessége megfelelő biztonságot adhatnak az influenza ellen.

Anyagi lehetőségtől függetlenül mindenki számára elérhető a testmozgás. A legszegényebbeknek is fontos, hogy minden évben megnézessék magukat a háziorvosukkal. Mindez azért fontos, mert a vizsgálat során kiderülhetnek olyan esetleges betegségek, amelyek hajlamosíthatják a szervezetet arra, hogy hamarabb elkapjon bármilyen fertőzést.

Mi lehet az influenza legsúlyosabb következménye?


A felső légúti vírusfertőzés legyengíti a szervezetet, épp ezért nagyon könnyű egy bakteriális fertőzéssel is felülfertőződni: ez ellen nem tudunk mit tenni, a lázcsillapításon kívül. A felülfertőződés legveszélyesebb következménye a tüdőgyulladás. Az influenza szezonban hatvan-hatvanöt év felett javasolt egy életre szóló, egyszeri oltás, amely védettséget nyújt a tüdőgyulladás ellen.

Számíthatunk ez előző szezon „rémének”, a H1N1 vírusnak a felbukkanása?

Hivatalos állásfoglalás szerint az idén nem, ennek ellenére az idei oltóanyag három komponensből áll. Az influenza „A” illetve „B” vírus mellett a tavalyi, H1N1-es vírus ellenanyagát is tartalmazza a vakcina.

Mennyibe kerül az oltóanyag?


A korábbi években az idült betegségben szenvedőknek a magyar oltóanyagból lehetőségük volt díjmentesen részesülni, ez idén sem lesz másként. Akinek nem jár ez a szolgáltatás, az két-háromezer forintért tudja megvásárolni a hatóanyagot.

Sokan bírálják a magyar oltóanyagot. Mi erről a szakmai véleménye?

A tavalyi év igen kellemetlen volt üzleti és szakmai oldalról nézve is az ellentmondások miatt. Sokan elvesztették a bizalmukat, ám évtizedek óta az idősebb generáció részére díjmentes az oltóanyag, soha nem kaptunk komolyabb szövődmények kialakulásával kapcsolatos visszajelzéseket.

Ismert mellékhatások persze előfordulhatnak: a háziorvos ilyenkor lázat tud csillapítani, vagy komoly esetnél megfelelő kórházi kezelésre küldheti a pacienst. Ettől függetlenül amióta a szakmában dolgozom, nem találkoztam ilyen esetekkel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását