2024. május 3. - Tímea, Irma

Hogyan lett a mai ember?

Egy százezer éves csontmaradvány tanúsága szerint a modern ember "keveredett" a neandervölgyi emberrel és esetleg más "archaikus" népcsoportokkal Ázsiában.
2010. október 27. szerda 07:11 - HírExtra
A leletről az Amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában jelent meg tanulmány.

Az állcsont a hozzá tartozó fogakkal Kína déli részén, a Kuanghszi Csuang (Guanxi Zhuang) autonóm területen, Csungcuo (Chongzuo) város közelében a Csezsentung (Zhirendong) barlangban került napvilágra. A fosszílián, noha egyértelműen a modern embertől származik, a sokkal robusztusabb neandervölgyi ember jellegzetességei is kimutathatók. Ezek a modern embertől származó legrégebbi fosszíliák, amelyeket Kelet-Ázsiában találtak, hatvanezer évvel idősebbek, mint a térségben előkerült korábbi korrekorder - olvasható a Discovery News (http://news.discovery.com) hírei között.

"Az új lelet azt bizonyítja, hogy az +archaikus+ és +modern+ emberek Ázsia szerte házasodtak egymással" - emelte ki a világ egyik vezető neandervölgyi-szakértője Erik Trinkaus, a St. Louis-i Washington Egyetem antropológusprofesszora.

Hozzátette: mindazonáltal sokkal érdekesebb, hogy a modern ember körülbelül százezer évvel ezelőtt kezdett terjeszkedni Eurázsia déli részén, miközben az "archaikus" csoportok az északabbra fekvő területeket népesítették be. Utóbbiak további ötvenezer-hetvenezer éven át nem "hagyták érvényesülni+ a modern embert Ázsia délnyugati részén.

S hogy mi történhetett az ázsiai neandervölgyi populációval? Erik Trinkaus meggyőződése szerint negyvenezer évvel ezelőtt "beolvadt" a modern ember növekvő népességébe.

"Nem tudjuk, hogy miért kezdett el terjeszkedni negyvenezer évvel ezelőtt a modern ember, ahogy azt sem, hogy az egymás közötti házasodás ellenére miért voltak oly világosan megkülönböztethetőek hosszú időn keresztül az emberfélék különböző populációi Eurázsiában".

Fred Smith professzor, az Illinoisi Állami Egyetem szociológiai és antropológiai intézetének vezetője szerint a Csezsentung-barlangban talált állkapocscsont arról tanúskodik, hogy a modern ember sokkal korábban tűnt fel Ázsia keleti részén, mint a szakértők eddig feltételezték.

"Remélhetően ezt a felfedezést további leletek követik, amelyek segítségével megismerhetjük a modern ember történetének korai szakaszát a világ e részén" - hangsúlyozta Fred Smith professzor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását