2024. április 28. - Valéria

Az állam megvenné a Mol orosz részét?

A minisztérium cáfolta, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdán egy interjúban azt mondta a Boomberg hírügynökségnek, Magyarország az év végégig meg akarja vásárolni az orosz Surgutneftegasnak (Szurgutnyeftyegaz) a Molban lévő 21,1 százalékos részesedését.
2010. október 22. péntek 08:36 - HírExtra
Hernádi: az állam védené a Molt az ellenséges felvásárlástól

Védené az ellenséges felvásárlástól a Molt, ha a magyar állam megvásárolná az orosz Surgutneftegas (Szurgutnyeftegaz) részvénycsomagját - mondta Hernádi Zsolt, az olajtársaság elnök-vezérigazgatója az MR1 reggeli műsorában. Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy ez az állam számára is megnyugtató lenne, mert a Mol olyan stratégiai eszközöket birtokol, amelyek nem csak a magyar állam, hanem a közép-európai országok számára is fontos az, hogy ne kerüljenek ellenséges kézbe. Hernádi Zsolt kijelentette, hogy nem folynak tárgyalások a Mol és a Szurgut között.

A tulajdonosok közötti adásvételi tárgyalásokról általában értesítik az olajcég menedzsmentjét - mondta, hozzáfűzve: "ha kérnek, akkor adunk támogatást".

"Az elmúlt tíz évben mindig regionális játszmában éreztem a Molt" - mondta Hernádi. Energiapolitikáról lévén szó, rossz jel lenne, ha Mol nem lenne részese - tette hozzá.

A Mol elnök-vezérigazgatója határozottan kijelentette, hogy az INA nem lehet alku tárgya a Szurgut Mol-részvényeivel kapcsolatban. A horvátországi olajcég irányításának megszerzése Európán kívüli lehetőségeket biztosít a Mol számára, mondta a Hernádi és utalt szíriai kitermelési lehetőségekre, de megemlítette az adriai lelőhelyeket is.

A válságadó esetleges meghosszabbításával kapcsolatban Hernádi Zsolt ismét kifejtette, hogy az nagyon rossz üzenet lenne minden külföldi és magyar befektetőnek. "A rendcsinálás mindenkinek érdeke" - mondta a Mol elnök-vezérigazgatója - a makro gazdasági rendcsinálás is az, hogy az állam hatékonyabban működjön, de minden ilyen programnak két-három éven belül meg kell térülnie - hangsúlyozta a Mol elnök-vezérigazgatója.
A Bloomberg csütörtöki hírében idézte a minisztert. A minisztérium sajtóosztályán az MTI-nek elmondták: helyreigazítást kértek a Bloombergtől.

Fellegi: az állam megvenné az orosz részt a Molból

A minisztérium késő délután az alábbi helyesbítést tette közzé a miniszter által elmondottakról: "Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kifejtette, hogy az Orosz Föderáció és a Magyar Köztársaság képviselőinek tárgyalásán a felek komplexen, egy egészként kívánják kezelni az energetikai szektor kérdéseit, ennek kereteit lehetőség szerint – a miniszterelnöki csúcstalálkozó függvényében – az év végéig kívánják rögzíteni.

Az energetikai csomag egyik eleme Surgutneftegas Mol Nyrt.-ben lévő részvénypakettje, amellyel kapcsolatban a miniszter kifejtette: a kormány a jelenlegi bizonytalan helyzet egyik lehetséges megoldásának tartaná azt, ha az állam tulajdonosként a Surgutneftegas jelenleg birtokolt pakettjét megvenné.A magyar állam továbbra sem tárgyal az orosz vállalattal annak Mol részvényeinek megvásárlásáról".

A Bloomberg módosította híradását, az új változatban úgy fogalmaztak: "A magyar kormány hasznosnak találná, ha részvényese lenne Közép-Európa legnagyobb kőolajfinomítójának, a Mol Nyrt-nek, és a piacról finanszírozhatná a vállalatban lévő Surgutneftegas részesedés esetleges megvásárlását - mondta Fellegi Tamás.

Magyarország és Oroszország az év végéig akar megállapodni egy sor energetikai kérdésben, beleértve a Szurgutnak a Mol-ban lévő 21,2 százalékos részesedését - mondta Fellegi egy interjúban Budapesten szerdán. A Szurgut részesedésére vonatkozó részletes megállapodást a két ország közötti megegyezést követően fogják kidolgozni".
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását