2024. június 1. - Tünde

Sürgetni kell a közel-keleti béke megteremtését

A közel-keleti béke megteremtését szolgáló lépéseket sürgetett a korábbi vezetőkből, világszerte ismert politikusokból álló "Idősek csoportjának" küldöttsége kedden a szíriai fővárosban, kiegyezésre szólítva a rivális palesztin feleket, Izraelt pedig a Gázai övezet blokádjának feloldására. "Sürgős cselekvésre van szükség.
2010. október 19. kedd 21:26 - HírExtra
Az embereknek elegük van a közel két évtizede húzódó tárgyalásokból" - jelentette ki damaszkuszi sajtóértekezletükön a delegáció vezetője, Mary Robinson volt ír államfő, az ENSZ volt emberi jogi főbiztosa.

"Az emberekben felvetődik, hogy az Egyesült Államok és a (közel-keleti) kvartett (valóban) megoldást akar-e találni" - fűzte hozzá Mary Robinson, a békefolyamat felett védnökösködő hatalmakra, az Európai Unióra, Oroszországra, az ENSZ-re és az Egyesült Államokra utalva. Jimmy Carter volt amerikai elnök, aki szintén ott van a küldöttségben, hatástalannak ítélte a jelenlegi washingtoni kormányzat közel-keleti erőfeszítéseit. "Azok közül, akikkel eddig találkoztunk, senki sem hiszi, hogy célt érhetnének a tárgyalások" - mondta.

A húsz hónapi szünet után szeptember elején, Washingtonban felújított izraeli-palesztin közvetlen béketárgyalások kevesebb mint egy hónap után zátonyra futottak a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi zsidó telepek folytatódó bővítésének kérdésén. Térségbeli körútját az Idősek küldöttsége múlt héten az egyiptomi fővárosban, Kairóban kezdte meg, ahol találkozott Amr Muszával, az Arab Liga főtitkárával. A csoport innen a Gázai övezetbe, majd Szíriába utazott, s még Jordániába, Izraelbe és a másik palesztin területre, Ciszjordániába is ellátogat.

"A Gázai övezet blokádja az egyik legsúlyosabb jogsértés, mindenestül fel kell oldani" - mondta újságíróknak Jimmy Carter, aki a delegáció többi tagjával együtt felkereste Háled Mesaalt, az iszlamista Hamász szervezet Damaszkuszban élő politikai vezetőjét. Egyúttal úgy vélekedett, hogy az övezetet uraló "Hamász a palesztin nép szerves részét képezi, és be kell vonni minden fontosabb békeerőfeszítésbe".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását