2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Iszapkatasztrófa: gördülékeny volt a koordináció

Gördülékeny volt az Európai Unión belüli koordináció a magyarországi iszapömlés ügyében - jelentette ki Janez Potocnik, az Európai Bizottság környezetvédelmi felelőse csütörtökön.
2010. október 14. csütörtök 16:39 - HírExtra
Az uniós biztos az EU-tagországok környezetvédelmi minisztereinek luxembourgi találkozója alatt tartott sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogy a legfontosabb most a helyzet stabilizálása, a továbbá szennyezés kockázatának felszámolása, a károsultak segítése, illetve a tisztítási műveletek mielőbbi elvégzése. Elmondta, annak a kérdésnek a megválaszolása során, hogy hol volt a hiba, meg kell vizsgálni az uniós szabályozást, illetve annak alkalmazását.

Fel kell deríteni, hogy ezeken a területeken minek a működése biztosított, és hol kell további szabályozáson vagy módosításon gondolkodni - fejtette ki. "Semmilyen következtetést nem kívánok levonni addig, amíg minden tény napvilágra nem kerül" - szögezte le Potocnik a felelősség kérdésére a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezést szolgáló uniós irányelv (Seveso) vonatkozásában utalva.

A soros belga EU-elnökség nevében nyilatkozó Joke Schauvliege flamand környezetvédelmi miniszter jelezte, hogy a tanácskozáson megszólaló uniós tagországok támogatásukról és további segítőkészségükről biztosították Magyarországot. Ő is hangoztatta, hogy a történtekből valamennyi tagállamnak le kell vonnia a tanulságot, és teljes körűen alkalmaznia kell az uniós szabályozást. Csak így előzhető meg bizonyosan, hogy hasonló eset újra megtörténjen - szögezte le.

A témáról nyilatkozó más miniszterek - például a spanyol Elena Espinosa - szintén fontosnak tartották az uniós előírások szigorú alkalmazását, különös tekintettel a "szennyező fizet" uniós elvére, amelyet ugyancsak külön jogszabály mond ki. A találkozón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter - megköszönve az uniós tagországok eddigi felajánlásait és segítségét - tájékoztatást adott a katasztrófa körülményeiről és az azt követően tett intézkedésekről. Az uniós tagországokhoz eljuttatott háttéranyag tájékoztatása szerint környezetvédelmi szempontból az volt a fő cél, hogy szennyezés ne jusson el a Dunába, ne kerüljön ki Magyarország területéről. A szennyezés terjedése elleni intézkedések a magyar közlés szerint néhány nap alatt sikerre vezettek.

A magyar tájékoztató arról is igyekezett megnyugtatni a tagországokat, hogy radioaktív szennyezés nem történt, és a hatóságok a kataszrófaelhárítási rendszert mindaddig működésben tartják, amíg a további szennyezés teljes kockázata ki nem zárható. A magyar küldöttség megerősítette: a kormány eltökélt abban, hogy kivizsgálja a balesetet, és alkalmazza a szennyező fizet elvét. Potocnik a halálesetekre utalva arról is beszélt, hogy a tagországoknak általános tanulságként kell levonniuk: a környezetvédelmi célzatú intézkedések költségére nem szabad meghatározóként tekinteni olyan esetekben, amikor emberéletek foroghatnak kockán. "Amikor például árvíz elleni beruházásokon gondolkozunk..., nem láthatjuk, mekkora lehetne a bekövetkező árvíz költsége" - fejtette ki.

Az uniós szabályozást illetően emlékeztetett arra, hogy az unióban jelenleg a környezetszennyezés integrált megelőzéséről és csökkentéséről szóló irányelv a fő támpont. Ez alapján kell kibocsátani a tagországokban a nemzeti engedélyeket is, illetve rendszeres ellenőrzéseket tartani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását