2024. június 1. - Tünde

Magyarok magyarok ellen a szlovák önkormányzati választásokon

Magyarok magyarokkal fognak megküzdeni a polgármesteri és képviselői mandátumokért számos szlovákiai településen a november végi önkormányzati választásokon.
2010. október 12. kedd 17:48 - HírExtra
Az eddig nyilvánosságra került jelöltlistákból kitűnik, hogy a koalíciós magyar-szlovák Híd pártnak 499 polgármesterjelöltje van, míg az ellenzéki Magyar Koalíció Pártjának (MKP) 287. Mindkét párt elsősorban a jórészt magyarok lakta felvidéki településeken van jelen, bár a Híd az ország északi vidékein élő szlovákok megszólítására is törekszik. A Híd képviselőjelöltjeinek száma 2880, míg az MKP-é 2634. Szlovákiában mintegy félezer településen van jelentősebb magyar lakosság.

Dunaszerdahelyen és Révkomáromban, az arányokat tekintve legnépesebb magyar lakossággal rendelkező két felvidéki városban önállóan indul a Híd és az MKP. A rendelkezésre álló adatok szerint Dunaszerdahelyen három, Révkomáromban négy polgármesterjelölt van. Az Új Szó című pozsonyi napilap értesülése szerint a két pártnak alig van közös jelöltje, a nagyobb települések közül csak Füleken és Ipolyságon nem oszlanak meg a magyar szavazatok. A helyi koalíciók nagyon tarkák, az MKP inkább a jobbközép pártok, a Híd pedig inkább az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) jelöltjeit támogatja.

Füleken a visszavonuló Agócs József helyére a szintén Híd-párti Estefán László pályázik, s az MKP helyi alapszervezete a magyar szavazatok egységesítését választva mögé állt. A közös polgármesterjelölt ellenére azonban a képviselőjelöltek listája itt sem közös. Ipolyságon mindkét párt a függetlenként induló Lőwy Jánost támogatja. A helyi szervezetek maguk döntik el, kit támogatnak, a legtöbb városban a Híd és az MKP inkább szemben áll egymással. A kelet-szlovákiai Bodrogközben öt kisebb településen van MKP-Híd koalíció a polgármester választáson. Ezeken a településeken mindkét párt fontosnak tartja az együttműködést, a pozsonyi központ ebbe nem szólt bele.

"Az MKP és a Híd együttműködése mindenütt növelheti a magyarok esélyeit" - mondta az MTI tudósítójának Grigorij Meseznikov szlovák politológus. Szlovákiában november 27-én kerül sor az önkormányzati választásokra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását