2024. június 14. - Vazul

Aláírásgyűjtés a szabad nyelvhasználatért Szlovákiában

Aláírásgyűjtés indult kedden Pozsonyban a szlovákiai szabad anyanyelvhasználatért. A petíciós akciót a Magyar Koalíció Pártja (MKP) szervezte szlovákiai civil szervezetekkel együttműködve.
2010. október 12. kedd 14:40 - HírExtra
"A petíció a szabad anyanyelvhasználatért elnevezésű akció legfőbb célja a pénzbírságokra vonatkozó rész teljes eltávolítása a nyelvtörvényből" - nyilatkozta Berényi József, az MKP elnöke az Új Szó című pozsonyi lap keddi kiadásában. A petíciós bizottságnak öt magyar (Berényi József, Grendel Lajos, Gyepes Lajos, Hrubík Béla, Mézes Rudolf) és három szlovák (Miroslav Kusy, Grigorij Meseznikov, Martin Porubjak) tagja van, akik kedden délelőtt az elsők között írták alá a követelést.

"A Szlovák Köztársaság állampolgáraként aláírásommal követelem a(z anya)nyelvhasználatot érintő pénzügyi büntetések teljes eltörlését, a kisebbségeket hátrányosan érintő összes rendelkezés törlését a Szlovák Köztársaság 270/1995 Tt. sz. államnyelvéről szóló törvényből" - hangzik a petíció szövege, amelyet a következő hetekben országszerte alá lehet majd írni.

A sokat vitatott jogszabály módosítási tervezetét szeptember végén fogadta el a szlovák kormány, s rövidesen a parlament elé kerül. A javaslatban az eredeti szankciókat a felére csökkentették - a korábbi 5000 eurós pénzbüntetési maximumot 2500-ra mérsékelték - , s kiszabásuk nem lesz kötelező.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását