2024. május 3. - Tímea, Irma

Iszapömlés: folytatódik a küzdelem

Elérte Győr-Moson-Sopron megyét szerdán a Veszprém megyei gátszakadás után kiömlött vörösiszap; a Nemzeti Nyomozó Iroda veszi át az iszapömléssel kapcsolatos nyomozást; Devecserben gyorssegélyt osztanak; módosítanák a katasztrófavédelmi törvényt.
2010. október 6. szerda 09:45 - HírExtra


Biztonságos hazánkban tartózkodni

Teljesen biztonságos a magyarországi tartózkodás, a gátszakadás - a helyi lakosságon kívül - semmilyen módon nem veszélyezteti az embereket, a turistákat - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkársága szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a fővárostól 160 kilométerre található Ajka település közelében átszakadt iszaptározó okozta katasztrófa lokális jellegű, nincs a távolabb fekvő területekre nézve káros hatása. A legkedveltebb magyar turistacélpontokat, így például Budapestet illetve Pécset, Európa Kulturális Fővárosát a gátszakadás semmilyen módon nem érinti. A külföldről érkező vendégek fogadására a teljes turisztikai infrastruktúra - repülőterek, szálláshelyek és más turisztikai szolgáltatók, illetve attrakciók - változatlanul rendelkezésre áll.

Az iszapnak az egészségre ártalmas közvetlen hatása csak a helyi lakosság számára van, a kertjükben termelt élelmiszert nem fogyaszthatnak. Az érintett területeken túl semmiféle egészségre ártalmas hatása nincs - áll a közleményben.

Állatokat mentettek


Birkát, kutyákat és macskákat mentettek ki a vörösiszapból, majd szállítottak Budapestre. Az állatmentők ideiglenes befogadók jelentkezését várják.

Az Állatvédelmi őrszem és a Rex Kutyaotthon Alapítvány munkatársai – a katasztrófavédelmi hatóságokkal egyeztetve - hétfőn éjjel egy szennyeződött birkát, valamint két kutyát és négy macskát szállítottak Budapestre. A maró vegyszer hatására súlyos bőr és szemsérüléseket szenvedett állatokat megfürdették, majd intenzív terápiában részesítették őket.

Másnap további hat kutyát és három macskát sikerült megmenteniük. A mentőcsapat késő éjszaka érkezett a rossz állapotban lévő állatokkal a Rex Állatszigetre, ahol az alapítvány teljes gondozói stábja és számos önkéntese hosszú órákon át küzdött megmentésükért - közölte a Rex Kutyaotthon Alapítvány az MTI-vel.

Az NNI nyomoz tovább

Az országos rendőrfőkapitány szerdán úgy döntött: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) veszi át a Kolontárnál történt iszapömléssel kapcsolatos nyomozást - közölte a rendőrség az MTI-vel.

Hatala József az ügy kiemelt súlyára és összetettségére való tekintettel jelölte ki az NNI-t a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indult nyomozás lefolytatására.

A tájékoztatás szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai jelenleg a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozóival közösen tekintik meg a helyszínt és átveszik az eddig keletkezett nyomozati iratokat.

A rendőrség hétfőn tudatta az MTI-vel, hogy halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indult büntetőeljárás annak a férfinak a halála kapcsán, aki hétfő délelőtt vesztette életét Kolontár határában.

A 30 év körüli férfi feltehetően menteni indult autójával, amikor az iszapáradat elsodorta a személygépkocsiját, majd egy kilométerre Kolontártól a szántóföldön lerakta.

A közlés szerint a haláleset miatt indított büntetőeljárás keretében a rendőrség vizsgálja, hogyan szakadhatott át a tároló fala, amelyből több ezer köbméternyi mérgező vörösiszap Kolontár és Devecser településre zúdult.

AJobbik egy hordó vörösiszapot visz Bakonyinak?

A Jobbik ajkai országgyűlési képviselője szerint a MAL ajkai timföldgyára az utóbbi időkben folyamatosan emelte a zagytározók gátját, hogy minél több iszapot lehessen azokba beleengedni.

Ferenczy Gábor szerdán a zagytározók közelében nyilatkozott az MTI-nek. A gát teteje "csipkés", hiányoznak salakrészek, több helyütt omlás is látható. A tározók falmagassága nem egyenletes, néhol körülbelül 20-25, másutt 30 méternyi magas. A területen munkagépek dolgoznak, erősítik a falat, pótolják az omlást.

A képviselő szerint legalább nyolc méternyivel volt magasabb az iszaptömeg a megengedettnél. Timföldgyári dolgozókkal folytatott beszélgetéseire hivatkozott, akik arról tájékoztatták, hogy évek óta töltötték fel, illetve magasították salakkal a zagytározót.
Egy kolontári önkormányzati képviselő az utóbbi években már többször is felvetette, hogy bajok lesznek a zagytározókkal, ám a véleményét "lesöpörték az asztalról" - említett egy másik példát.

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint "végtelenül cinikus" a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. vezérigazgatójának, Bakonyi Zoltánnak az a nyilatkozata, hogy nem veszélyes emberre a kiömlött anyag, noha nagyon erős, maró hatású lúgról van szó, tele rákkeltő nehézfémekkel.

A képviselő elmondta azt is, hogy szeptember 30-án reggel felhívta egy mozdonyvezető barátja, aki a Budapest-Szombathely vonalon közlekedett - a vonatok az iszaptározók mellett haladnak el -, s arról tájékoztatta, hogy a tározó töltésénél "leszakadások láthatók". A markológép ott dolgozott, ahol hétfőn átszakadt a fal - tette hozzá.

Egy timföldgyári szakértő szerint hetekkel ezelőtt már réseket, szivárgásokat tömtek be, igyekeztek a falomlásokat pótolni - idézett egy másik véleményt.

Ferenczy Gábor szerint a cég vezetői mindenről tudtak, és mindent titokban tartottak, igyekeztek házon belül megoldani a nem kis veszéllyel fenyegető helyzetet. A cégvezetők nyilván azt hitték, elhallgathatják a veszélyhelyzetet, és valahogy majd elhárítják a készülő bajt - jegyezte meg.

A képviselő hangsúlyozta: a Jobbik követeli, hogy Bakonyi Zoltán vezérigazgató kérjen sürgősen bocsánatot az érintett települések lakosaitól. Amennyiben a cégvezető ezt nem teszi meg, hordónyi iszapot visznek a lakása elé, hogy - ha annyira veszélytelen - mosson kezet abban, vagy locsolja szét a kertjében - mondta Ferenczy Gábor.

Mossák az utat az autókat és osztják a segélyeket

Elkezdték mosni az iszapömlésben érintett településeket elhagyó autókat, valamint a közutakat a honvédség katonái - közölte Miklovich János, a vegyivédelmi zászlóalj parancsnokhelyettese szerdán az MTI-vel.

Az alezredes szerint jelenleg mintegy negyven katona dolgozik, főként Devecserben, de hamarosan még százan érkeznek, ők az iszap lapátolásában segítenek majd.
A honvédség teherautói folyamatosan szállítják a falvakból a vörösiszapot, de egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy mikorra végeznek a munkával - fűzte hozzá.

Már szerdán megkaphatják készpénzben a házankénti 100 ezer forintos gyorssegélyt a vörösiszap-katasztrófa devecseri károsultjai.

Toldi Tamás devecseri polgármester a helyszínen az MTI-nek elmondta: amíg világos van, addig dolgoznak az elöntött házaknál, szürkületkor pedig, 18 órakor a művelődési házban lakossági fórumot tartanak, ahol megkezdik a 100 ezer forintos gyorssegélyek kiosztását. A polgármester hangsúlyozta: mindent elszállítanak, ami csak érintkezett a szennyező, mérgező vörös anyaggal.

A munkát ugyanakkor hátráltatja, hogy Ajkánál, ahol az összegyűjtött anyagot lerakják, felázott a talaj, alig lehet közlekedni, és emiatt a konténerszállító teherautók ott vesztegelnek.

Hivatalosan négy halálos áldozatról tudnak

A hivatalos tájékoztatás szerint eddig négy halálos áldozata van a vörösiszap-katasztrófának; szerdán még három eltűnt személyt kerestek.

Bakos György, a katasztrófavédelem szóvivője szerdán Kolontáron, az MTI tudósítójának azt mondta: egy 14 hónapos gyermek, egy idősebb és egy középkorú nő, valamint egy középkorú férfi halt meg, és három embert eltűntként tartanak nyilván.

Arról, hogy kik a keresett emberek, nem kívánt tájékoztatást adni.

Győr-Moson: odaért a szennyezés

Elérte Győr-Moson-Sopron megyét szerdán a Veszprém megyei gátszakadás után kiömlött vörösiszap. A Marcal folyón érkező áradat az éjjel jut el a Rábába, s a hétvégén vagy a jövő hét elején távozik a megyéből a Dunán.

Szakács Imre, a megyei védelmi bizottság vezetője a testület szerda déli ülése után azt közölte: a Veszprém megyei Malomsokot már elhagyta a lúgos szennyezés "eleje", de a Győr megyei első falut, Mórichidát még nem érte el.

Hangsúlyozta: a megyében - ha mindenki betartja a rendszabályokat - senkire nem jelent közvetlen veszélyt a vörösiszap. Mint mondta, a vízügyi szakemberek azzal számolnak, hogy a szennyezett víz a Rábában - a vegyi semlegesítés és a hígulás miatt - "ökológiai szempontok alapján már nem okoz gondot", a nagy vízhozamú Mosoni-Dunába érve pedig már kárt sem okoz.

Szakács Imre tájékoztatása szerint két helyen - Mórichida felett, a szentei hídnál, illetve közvetlenül a Rábával való összefolyás előtt, Gyirmót közelében - két ideiglenes fenékküszöböt építettek ki. Így hatékonyabban tudják a lúgosságot enyhítő gipszet bekeverni a vízbe, illetve a folyás lassításával a vörösiszap egy részét le tudják ülepíteni.

"Az előrejelzések szerint lesz ökológiai károsodás a mi megyénkben is, de semmiképpen sem olyan mértékű, mint a Vas megyei részen, ahol a mellékágakból, illetve magáról a területről befolyt a Marcalba a víz" - mondta.

Módosul a katasztrófavédelmi törvény?

A parlament fenntartható fejlődés bizottságának szerdai ülésén megszólalt két illetékes államtitkár és a katasztrófavédelem egyik vezetője is felvetette a katasztrófavédelmi szabályok módosításának szükségességét az ajkai vörösiszap-tározó gátszakadása kapcsán.

Tállai András önkormányzati államtitkár szerint nem jó az a rendszer, amelyik helyi védelmi bizottságokra, polgármesterekre bízza a katasztrófavédelem kérdését. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a bizottság előtt azt hangsúlyozta: itt az ideje egy olyan szervezet a felállításának, amely "vér profikból áll"; szerinte a katasztrófa megtörténte után a védekezés megszervezése nem megyei és nem helyi önkormányzati feladat. Oda kell, hogy menjen ilyenkor egy törzskar, mely átveszi az irányítást, a megyei emberek pedig asszisztálnak hozzá - jelentette ki.

Hoffmann Imre, az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság főigazgató-helyettese azt emelte ki, hogy módosításra szorul a katasztrófavédelmi törvény. Mint mondta, a tervezetet már elkészítették, melyben az is szerepel: katasztrófa esetén egy hatóságnak vagy egy kormányzati szervnek kell az irányítást összefogni.

Kérfelmérés: három biztosítótársaság végzi a munkát


Három biztosítótársaságot jelöltek ki arra, hogy mérjék fel a károkat a vörösiszappal elöntött ajkai térségben, a munkafolyamat az érintett önkormányzatok reményei szerint csütörtök reggel megkezdődik - tájékoztatta a Veszprém megyei Kolontár polgármestere szerdán a helyszínen az MTI-t.

Tili Károly (független) közlése szerint a Magyar Biztosítótársaságok Szövetsége (Mabisz) a Generali, a Groupama és az Aegon biztosítót jelölte ki arra, hogy haladéktalanul kezdjék meg a kárfelmérést.

A polgármester szerda reggel találkozott is az egyik társaság képviselőivel, akik kezdetben a jövő hétre ígérték a kárfelmérés első munkafázisát, de a településvezető azt várja, hogy már csütörtök reggel kezdjék meg a felmérést és a kártalanítást.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) az érintett lakosok nevével juttatják el az információt a károkról, s azokat egy központi alapból is enyhíteni fogják - mondta a polgármester.

Arra a kérdésre, hogy a Kolontár elöntött részén lévő házak - amelyek között több felújított és félkész is van - biztosítva vannak-e, Tili Károly nem tudott válaszolni, mondván: erről a tulajdonosok még nem nyilatkoztak.

Deszky: Tarlós indítson budapesti segélycsapatot


Demszky Gábor távozó főpolgármester azt javasolta a posztra vasárnap megválasztott Tarlós Istvánnak, hogy Budapest azonnal indítson jól szervezett mentőalakulatot az iszapömlés helyszínére, Veszprém megyébe.

A távozó szabad demokrata városvezető a főpolgármesteri teendők átadás-átvételén szerdán, a Városháza dísztermében azt mondta Tarlós Istvánnak (Fidesz-KDNP), hogy a fővárosnak van az országban a legjobb katasztrófavédelme, és most szükség van rájuk a történelmi méretű katasztrófa helyszínén.

Mint hozzátette, a mentőcsapatnak a csatornázási művek, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és a közterület-fenntartó egységeiből kellene állnia, annak érdekében, hogy minél inkább menteni lehessen az emberek életét, egészségét és vagyonát, ahogyan azt tették a Felső-Tisza áradásakor is.

Jelezte: tudja, hogy a mentőcsapat küldésére az előkészületek megtörténtek, és reméli, hogy Budapest azonnal ki tudja nyilvánítani szolidaritását.

A MAL vállalja az elhunytak temetési költségeit

Magára vállalja a vörösiszapömlés okozta katasztrófa áldozatainak temetési költségét a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt., de egyelőre nem tudni, mikor lehet eltemetni az eddig megtalált négy áldozatot - mondta a település polgármestere szerda délelőtt az MTI-nek.

A Veszprém megyei községre hétfő délután rázúdult vörösiszap, amely a MAL Zrt. zagytározójából gátszakadás miatt ömlött ki, négy ember halálát okozta. Egy idősebb nő, egy 35 éves férfi és egy testvérpár - egy 1 éves egy 3 éves gyermek - holttestét találták meg eddig, három idős embert pedig még keresnek.

Tili Károly (független) polgármester az MTI-nek a helyszínen azt mondta: egyelőre nem tudni, hogy mikor tarthatják meg a temetéseket, zajlik a kármentesítés, a temetéshez szükséges papírokat a temetkezési cég a nap folyamán juttatja el a polgármesteri hivatalhoz.
A temetőt nem érte el az iszaplavina, mert az a falu másik végében van.

A MAL Zrt. 30 millió forint értékhatárig 100-100 ezer forint gyorssegélyt ad a katasztrófa által érintett családoknak, az iszappal elöntött Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely lakosainak az önkormányzatokon keresztül, de az összeg még nem érkezett meg - mondta a polgármester.
Tájékoztatása szerint a "hatékonyság" érdekében a cég nem átutalással juttatja el, hanem készpénzben adja át az összeget a települések vezetőinek, akik azt szétosztják a rászoruló családok között.

Kettős gyásznap Kolontáron

Kettős gyásznapot tartanak szerdán a Veszprém megyei Kolontáron: az ajkai térségben élők nemcsak az aradi vértanúkra, hanem a két nappal ezelőtti katasztrófa áldozataira is emlékeznek, miközben a vörösiszappal elöntött településen megfeszített erővel végzik a kárfelszámolást.

Tili Károly (független), Kolontár polgármestere az MTI-nek a helyszínen azt mondta: kezdeményezi, hogy október negyedike legyen a település gyásznapja, ugyanis a katasztrófa eddig négy halálos áldozatot követelt, és félő, hogy az eltűntként nyilvántartott három lakos is a vörösiszap áldozata lett.

Mint hozzátette, a polgármesteri hivatalra még nem rakták ki a gyászlobogót, de nem azért, mert elfelejtették, hogy a 161 évvel ezelőtt, Aradon kivégzett magyar honvédtisztekre emlékezve országos gyásznapot tartanak október 6-án, hanem azért, "mert még nem jutott rá idő".

Este lakossági fórumot tartanak

Lakossági fórumot tartanak a vörösiszappal elöntött Kolontáron szerdán kora este a sérült tározót működtető Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. vezetőinek részvételével - tájékoztatta a Veszprém megyei település polgármestere a helyszínen az MTI-t.

Tili Károly (független) azt mondta: a katasztrófát a cég okozta, ezért azt várják a társaság vezetésétől, ők is nyilatkozzanak a károsult lakosoknak arról, miként tudják kártalanítani őket.
Kolontár polgármestere hozzátette, hogy az emberek 90 százaléka eddig úgy nyilatkozott: soha többé nem akarnak visszatérni otthonukba, ugyanis senki nem tudja garantálni, hogy hasonló katasztrófa nem fordul elő többé.

Tili Károly közlése szerint bár a kormánytól minden segítséget megkapnak a károk felszámolásához, az még kérdéses, hogy mi lesz azokkal az ingatlanokkal, amelyek megsemmisültek, főként azokkal az emberekkel, akik jelzáloghitellel terhelték új vagy még épülő lakásukat.

Mint mondta, egy élhetőbb környezetű települést próbálnak meg kialakítani a lehető legrövidebb időn belül, ezért elkezdték a takarítást és a kármentesítést, de hogy mi lesz a falu további sorsa, nem tudja, "ehhez ő kis ember".

Kedd este a védelmi bizottság elnöke által szervezett lakossági fórumon halott falunak nevezték településüket Kolontár lakosai. Azt hangsúlyozták:a házak egy része megsemmisült, azok többségét elárasztotta a vörösiszap-lavina, s félnek, hogy egészségkárosodást szenvednének, ha visszatérnének otthonukba. Halottnak nevezték a községet amiatt is, mert a megsérült, szennyezett épületek értéktelenné váltak, senki nem akar a faluba költözni, s ha teheti, mindenki inkább elmenekül.

A helyiek úgy vélik, ha a néhol többméteres magasságban feltorlódott iszap eltakarítása után méteres mélységben nem cserélik ki a talajt, 30-40 évig holt terület veszi körbe őket, a kiskertekben, a szántókon kipusztult élővilág egy emberöltő múlva sem nyerheti vissza az élet csíráját.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kedden ökológiai katasztrófának nevezte az ajkai térségben történteket, és azt mondta, hogy a kár meghaladhatja a 10 milliárd forintot.
A MAL Zrt. képviseletében Bakonyi Zoltán cégvezető és Tolnai Lajos cégelnök kedd délután Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően újságíróknak úgy nyilatkozott: a társaság nem tarja hibásnak magát az ajkai térségben kialakult katasztrófáért. A cégvezetők állítása szerint a vörösiszap emberre nem veszélyes anyag, nem okoz maradandó károsodást, és a keletkezett kár is lényegesen kisebb, mint amelyet emlegetnek.

A hétfőn történt gátszakadás okozta iszapömlés következtében négy ember halt meg, hármat eltűntként tartanak nyilván, több mint száz ember került égési sérülésekkel kórházba. Több sérült állapota súlyos, életveszélyes. A rendőrség nyomozást indított a katasztrófa miatt, a cégvezetőket és több munkatársukat már tanúként kihallgatták.

Zúgnak a munkagépek

A településen zúgnak a munkagépek, tisztítják az utakat, valamint az előző nap és az éjszaka folyamán ideszállított több teherautónyi gipsszel próbálják semlegesíteni a patakban még mindig magasan hömpölygő vörösiszap lúgos kémhatását - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Délben éri el Győrt a szennyezés


Szerdán dél körül éri el Győr-Moson-Sopron megyét a vörösiszap-szennyezés - tudta meg a védekezésben részt vevő szakemberek egyikétől az MTI.

Közlése szerint az ár lúgossága valamelyest csökkent, de a Marcal élővilágában így is súlyos károkat okoz a szennyezés. A vegyszeres semlegesítésnek és az esti, éjszakai esőnek köszönhetően a Rába ennél jóval enyhébb károsodást szenvedhet.

Szerdán délben ül össze a megyei védelmi bizottság Győrben. Az ülést követően hozzák nyilvánosságra, milyen előkészületeket tettek, illetve tesznek a helyzet kezelésére.

Három embert még keresnek

Három embert keresnek még a katasztrófavédelem emberei Kolontáron, nincs újabb halálos áldozata az iszapömlésnek - tájékoztatta Bakos György, a katasztrófavédelem szóvivője szerda reggel az MTI-t.

Kolontáron a honvédség éjszaka helyreállította a megrongálódott hidat, így az eddig elzárt településrész is már megközelíthető; Devecserben éjszaka is szivattyúzták a vizet. Kolontáron senki sem töltötte átmeneti szálláson az éjszakát, Devecserben 31 embert helyeztek el - mondta el a szóvivő.

Bakos György közölte: nagyon sok segítséget kaptak, élelmiszer- és ruhafelajánlások érkeztek, ezek kiosztását is megkezdték.

A polgármesterek a nap folyamán Devecserben és Kolontáron tájékoztatót tartanak a lakosságnak az ÁNTSZ, a rendőrség és a katasztrófavédelem szakembereivel közösen arról, hogy hogyan közelíthetik meg a lakóingatlanaikat, milyen védőfelszerelésben és hogyan tudják még megmenteni az ingóságaikat - tájékoztatott a szóvivő.

Kész az ideiglenes híd

Honvédségi híddal pótolták Kolontáron az iszapömlés miatt összeomlott átkelőt, annak kiváltására egy úgynevezett TMM3M-kísérőhidat állítottak fel - közölte Szombati Zoltán ezredes szerdán a helyszínről az MTI-vel.

Az ezredes elmondta, hogy a falu két része közötti közlekedés a gyalogosok számára már engedélyezett az új hídon, hamarosan pedig az autóforgalom előtt is megnyitják az átkelőt.
Mint hozzáfűzte, a híd 3,5 tonna teherbírású és váltakozó irányú forgalmat tudnak rajta biztosítani.
Az iszapömlés által érintett településeken jelenleg mintegy 70 katona vesz részt a mentésben.
A hidat a 37. műszaki ezred katonái építették - tájékoztatott az ezredes.
Forrás: MTI/HirExtra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását