2024. május 9. - Gergely

Emlékhangversenyt rendeznek

Emlékhangversennyel vett búcsút hétfőn este a Magyar Állami Operaház társulata a szeptember 19-én elhunyt világhírű basszistától, Polgár Lászlótól; az esti rendezvényen a gyászoló család jelenlétében a kulturális államtitkár és az Operaház miniszteri biztosa is beszédet mondott.
2010. október 4. hétfő 20:46 - HírExtra
Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára Bartókot, illetve Balázs Béla szövegét idézte, a Kékszakállú herceg utolsó szavait: "És mindég is éjjel lesz már..."

"Ez a szerep és A varázsfuvola Sarastrója, valamint a Parsifal Gurnemanza hármassága határozta meg Polgár László pályáját, emellett a Don Carlos Fülöp királya, a Cosi fan tutte Don Alfonsója és megannyi nagy operahős jelentette a látványos szerepeket. Polgár László azonban az intim műfajokban, például Schubert dalainak világában is maradandót, felejthetetlent alkotott" - hangsúlyozta emlékező beszédében Szőcs Géza.

Mint hozzátette, az énekest tudatosság és elegancia, a partitúra iránti végtelen alázat, a szerzővel való partneri és nem szolgai viszony is jellemezte. "Egyszeri és megismételhetetlen jelenségtől veszünk búcsút" - mondta a kulturális államtitkár.

Horváth Ádám, az Operaház miniszteri biztosa személyes hangon szólt. Felidézte, hogy egy Polgár László közreműködésével tartott operaelőadás ösztönözte az énekesi pálya választására.

"Példaképemnek, mesteremnek vallom Polgár László. Fájdalom, nagy álmom, hogy a budapesti dalszínház színpadán együtt álljunk, most már nem valósulhat meg" - közölte Horváth Ádám.

Az emlékhangversenyen közreműködik az Operaház zenekara és énekkara, valamint Tokody Ilona. Vezényel Kovács János, Győriványi Ráth György és Hamar Zsolt.

Hétfőn a Magyar Állami Operaházban pályatársak és tisztelők tehették le az emlékezés virágait a 64 évesen, váratlanul elhunyt Polgár László gyertyákkal körülvett arcképe előtt. A művészt hétfőn a legszűkebb családi körben, a nyilvánosság kizárásával temették el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását