2024. május 4. - Mónika, Flórián

Smileyval jelzik a vendéglők tisztaságát

A berlini vendéglőket fölkereső helybélieknek és turistáknak jövőre már nem kell az interneten bogarászniuk, esetleg ismerőseiket faggatniuk egy adott hely megbízhatóságát, tisztaságát illetően.
2010. október 3. vasárnap 11:49 - HírExtra
A fővárosi önkormányzat (a szenátus) és a 12 kerület vezetősége ugyanis megállapodott arról, hogy 2011. július elsejétől kezdve minden étterem bejáratánál kötelező lesz kifüggeszteni az adott vendéglátóipari egység minősítését jelző smiley figurát, mégpedig A5 méretben, közvetlenül a vizsgálat eredményét tanúsító okirat mellett.

A vizsgálatot laptoppal fölszerelt ellenőrök végzik, kiemelten pontozva a tisztaságot és higiéniai előírások betartását. Figyelni fogják azonban az ételek elkészítéséhez használt hozzávalók frissességét is. Ha például egy ellenőr avas étolajat fedez föl a konyhaasztal alatt, azt nyomban beüti a laptopba, mégpedig a tulajdonos szeme láttára.

Az éttermeket, kisvendéglőket, kocsmákat járó, természetesen előzetes bejelentés nélkül érkező ellenőrök pontozni fogják a mosogatás hatékonyságát éppúgy, mint a személyzet munkaruházatának tisztaságát, a rendszeres kártevőirtás dokumentációját vagy a padló és a falak állapotát. A bevitt adatokat kiértékelő kis számítógép másodpercek alatt kinyomtatja az értékelés eredményét és a pontrendszer alapján járó smiley figurát, amelyet azonnal ki kell függeszteni a helyiség bejáratánál.

Smileyból öt különböző változat létezik. Széles mosolyú arcot "elit" felirattal az a hely kaphat, amely három egymást követő ellenőrzés során kiváló pontszámot ért el. Széles mosolyú smiley jelzi a kiváló éttermet is, kevésbé szélesen mosolygó arc a jó kategóriába soroltat. A vízszintes szájú smiley a megfelelő kategória jele, míg az elégtelenre vizsgázott helyiség bejáratára lefelé görbülő szájú smiley kerül jövő év júliusától.

Gondot egyelőre a megfelelő létszámú ellenőri gárda összeállítása jelent a kerületi önkormányzatoknak. Ahol kevesebb vendéglő és kocsma működik, ott nem lesz probléma. Ilyen például Marzahn-Hellersdorf, ahol 12 ellenőrnek 500 helyiséget kell felügyelnie. Neuköllnben viszont 1200 vendéglő jut hat ellenőrre; ők abban bízhatnak, hogy az első bejárás után már csak a "fekete bárányokra", az elhanyagolt helyiségekre kell összpontosítaniuk.

A berlini módszer, amelyet később a többi tartomány is át akar venni, nem német találmány: Dániában már 2002 óta alkalmazzák, és ott remekül bevált. A smiley arcok mindenütt megtették a hatásukat: az elmarasztalt vendéglők tulajdonosai igen rövid időn belül megszüntették az ellenőrök által kifogásolt hiányosságokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását