2024. május 14. - Bonifác

Séta a mellrák ellen

Az emlőrák elleni küzdelem és a szűrőprogramok fontosságát hangsúlyozó, figyelemfelkeltő sétával egybekötött jótékonysági akciót szervez a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding Zrt. szombaton Nyíregyházán.
2010. szeptember 29. szerda 07:02 - HírExtra
Az Egészség Hídja Összefogás elnevezésű országos rendezvényhez a hazai kórházak közül elsőként a megye gyógyintézményeit tömörítő holding csatlakozott - mondta Kiss Zoltán, a szervezet vezérigazgatója a hétvégi eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a nyírségi nagyvárosban.

Az október első hétvégéjére meghirdetett fővárosi rendezvény keretében a rózsaszínre világított Lánchídon várhatóan több ezer ember sétál át, hogy ráirányítsák a figyelmet az egészséges életmódra és a mellrák elleni küzdelemre.

A kilencedik alkalommal megtartott budapesti kezdeményezést a holding - idén először - regionális rendezvényként támogatja, és a Nyíregyháza belvárosába szervezett figyelemfelkeltő sétával csatlakozik a programhoz - közölte Kiss Tamás, hozzátéve, hogy a program a nők közötti egyik vezető halálokra, a mellrákra és annak megelőzésére összpontosít.

A holding célja, hogy minél többen ismerjék fel a rákszűrés fontosságát - tette hozzá a vezérigazgató.

Adorján Gusztáv, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház igazgatója, nőgyógyász főorvos az MTI-nek elmondta, hogy a világon a rákos megbetegedések 22 százalékát az emlőrák okozza.

Magyarországon évente 2800 nő hal meg ebben a betegségben, és több mint 7500 megbetegedést diagnosztizálnak. Az igazgató tájékoztatása szerint a megbetegedések lehetősége egyre inkább a fiatalabbakat veszélyezteti: korábban a 30 éves korosztály körülbelül két százalékát érintette a betegség, de tavaly már közel öt százalékos volt a részarány, ezért nagyon fontos a korai szűrés és megelőzés.

A megyében 2009-ben közel 11 ezer emlőrákszűrést végeztek el, ebből 58 rákos beteget sikerült kiszűrni. Az utóbbi szám 2008-ban még csak 38 volt - fűzte hozzá az igazgató.

Az átszűrtség aránya Szabolcsban az országos átlagtól egyébként jobb, meghaladja a 60 százalékot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását